Allmänt/Övrigt

Väldigt tyst på forumet senaste tiden

2016-04-13 00:07 #0 av: adress

Ingen som har något intressant/roligt att berätta. Eller funderingar runt AN till vardags - och/eller eventuella operationer. Forumet går varmt i vågor - men nu har det varit stiltje en längre tid. Ha en underbar begynnande vår - med eller utan AN problem 

Anmäl
2016-04-16 20:35 #1 av: Christopher12

Det pågår forskning på Karolinska om vilken behandlingsmetod som är bäst för små och medelstora AN. Om man vill vara med i forskningen som patient får man dra ett kuvert där det antingen står att man ska strålas eller övervakas. Sedan får man under det första året gå på en rad olika undersökningar oavsett vilket kuvert du dragit där hörsel, tinnitus och balansen utvärderas. Om du hamnat i övervakningsgruppen och din tumör har fortsatt växt efter ett år blir du strålad. Jag ska tacka ja till att delta efter att funderat över det... Du kan närsomhelst lämna forskningsgruppen och välja att bli strålad under första året..

Anmäl
2016-04-16 22:15 #2 av: adress

Har läst om liknande forskning/behandlingsanalys vid ngt annat tillfälle.
Danmark har också ngt liknade system på vissa sjukhus - när det gäller förlossningsmetod. En typ av " lotteri" inom modern sjukvård.
När det gäller konstaterad AN i Sverige - är det väl mera regel än undantag - att man bevakas och gör MRT med ex 6 månaders mellanrum. Detta för att se om ett AN växer eller stannar upp. Beroende på storlek vid upptäckt naturligtvis.
Går själv på det sedan 2 år tillbaka. Skall kollas nästa månad för 4:e gången.
Sedan när/om det blir aktuellt måste ju ändå metod utvärderas enskilt.
Det kan vara hörselbevarande operation eller strålning. Kanske. Även en kombination. Min egen hörsel är redan borta - där AN sitter både över hörsel och balansnerven. Så ngn hörselbevarande är knappast aktuell - om/när.
Men det på Karolinska låter lite som " placebo " även om det inte är korrekt .
Klart du skall vara med. Allt är bättre än alternativet - att inte göra något.
Lycka till.

Anmäl
2016-04-17 20:17 #3 av: Christopher12

Det är inte placeboforskning på KS utan de vill utreda vilken behandlingsform som är bäst helt enkelt då ordentlig forskning saknas ang vilken behandlingsmetod som är bäst gällande strålning kontra strålning. Tackar man nej blir man erbjuden strålning inom 2 veckor men då blir det inte lika många hörsel/balans/yrselkontroller som om man är med i forskningsprojektet.

Anmäl
2016-04-17 20:33 #4 av: adress

Jag skrev " placebo" inom situationstecken. Lite konstigt att det saknas forskning - med tanke på att man både opererat och strålat och använt kniv i många år på AN vid olika sjukhus i Sverige . Men det är klart - med tanke på antalet nya fall av AN är ca 150 per år - får den ju anses som en sällsynt sjukdom. Utspritt på dom sjukhus i Sverige där det dessutom leder till någon form av dessa åtgärder - blir det inte speciellt många - och forskningen behövs.
Dessutom är väl strålningen mycket lindrigare för patienten - och billigare för samhället. Förutsatt att man får lika resultat naturligtvis .
Som du skrev gäller denna forskning också bara dom som uppfyller villkoren för strålning. Många AN behandlas inte alls - utan övervakas.

Anmäl
2016-04-18 19:52 #5 av: Örat

http://kunnskapsbase.com/sv/article/mayo-clinic-studien-finner-strlkirurgi-r-ett-effektivt-alternativ-till-kirurgi

Anmäl
2016-04-19 06:47 #6 av: DesK

Ett forum blir vad medlemmarna gör det till. Många gånger är det bäst att starta en egen tråd i ett visst ämne. Det blir då lättare för nytillkomna att hitta vad de söker efter Glad så istället för att alla skriver i en löpande tråd om t ex AN, är det bättre att var och en gör en egen tråd och lägger den i den grupp som den hör hemma. Denna tråd är ett bra exempel på hur det blir mindre bra. Rubriken handlar om att det är tyst här på Hörselskadade, men sedan går tråden snabbt över till att handla om ett specifikt fenomen. Det hade alltså varit bättre att göra två olika trådar, en om att det är tyst här, gärna med förslag till förbättringar. En annan om olika behandlingsformer vid AN. 

Tråden är flyttad till allmänt /övrigt, eftersom vår sajt, Hörselskadade inte bara handlar om AN.

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.