Allmänt/Övrigt

Ärftlighet Otoskleros?

2011-09-05 12:01 #0 av: JillA

Hej! Jag undrar om någon här vet mer om ärftligheten för Otoskleros. Min mormor, min mamma och hennes bror har Otoskleros, jag är 27 år gammal och har precis fött mitt första barn. Jag undrar hur stor risk det är för mig att få otoskleros, är det nästan garanterat och i så fall borde det kanske visa sig nu då eftersom jag är i denna ålder och precis fått barn? Får alla barn till föräldrar med Otoskleros också sjukdomen? Jag vet att det inte går att säga säkert men det finns kanske någon som har en uppfattning. Jag har sökt efter information om detta men det står endast att det är ärftligt, inte hur ärftligt.

Tacksam för svar! Mvh Jill

Anmäl
2011-09-05 15:50 #1 av: DesK

jag hittar inte heller så mycket angående ärftligeheten. Kanske kan du ta kontakt med din vårdcentral och prata igenom det hela? Kan ge dig ett exempel: När min yngsta dotter var cirka 1 år fick hon en öroninflammation och eftersom jag hade så extremt dålig erfareneht av öroninflammationer, så skrev läkaren på Barnavårdscentralen en remiss till en öronspecialist som vi fick träffa några veckor senare. Kanske kan du göra på liknande sätt.

Désirée

Anmäl
2011-09-23 18:29 #2 av: sighni

Jag har otoskleros precis som mamma och mormor. Vad jag förstår är det ärftligt. Dessutom ska graviditeter försämra hörseln. Jag tycker att du ska diskutera detta med någon specialistläkare. Det borde ge bäst svar. Inom parentes känner jag en kvinna med otoskleros som fått fyra barn. Hon hör väldigt dåligt. Dessutom är det inte lämpligt att använda p-piller eller något annat hormonbaserat p-medel eftersom det försämrar hörseln. Otoskleros brukar vara den enda öronsjukdom barnmorskorna känner till av denna anledning.

Anmäl
2011-10-20 23:07 #3 av: [Beavis]

Nu har jag missat något..? Hur och varför skulle graviditeter/förkossning försämra hörseln? Spräcker man något när man krystar eller??

Är det endast folk med otoskleros som får sämre hörsel av graviditeter?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-10-20 23:15 #4 av: DesK

Beavis detta är en svår fråga! Jag är kvinna och har fött 2 barn och jag kan försäkra dig att hela kroppen genomgår en förändring när man föder barn! Vem vet om min hörselskada på mitt höröra kommer från mina 2 förlossningar eller från min hörselskada? Att föda ett barn den naturliga vägen är bland det mest påfrestande en människa kan uppleva!

Désirée

Anmäl
2011-10-21 10:27 #5 av: [Beavis]

Desk det vet jag ju att en förlossning är mycket påfrestande men att man skulle kunna bli hörselskadad under/pga en förlossning var nytt för mig.

Jag känner till en hel del andra biverkningar men inte denna.

Var tvungen att googla otoskleros och där står det i första stycket t o m. "Den drabbar främst kvinnor och debuterar oftast i samband med graviditet"

Man lär sig något varje dag

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-10-21 10:28 #6 av: DesK

Beavis Skrattande

Désirée

Anmäl
2011-10-23 19:05 #7 av: sighni

Det har med kvinnligt könshormon att göra. På något vis påverkar det benen i mellanörat. Därför försämras hörseln vid graviditet och användandet av p-piller när man har otoskleros.

Anmäl
2011-10-23 19:10 #8 av: sighni

#5 Jag såg att i "din" text stod det att det var ofarligt att äta p-piller eller östrogentabletter. Det har ingen läkare hittills sagt utan tvärtom både öronläkare och gynekologer som jag träffat är av motsatt åsikt även barnmorskor säger så.

Anmäl
2011-10-23 19:30 #9 av: [Beavis]

Det är wikipedia och den är inte känd för att altid vara 10% korekt alltid då det är privatpersoner och visseligen akademiker som fyller på och korrigerar informationen där. Personligen har jag ingen aning eller uppfatningom saken. Men om kvinnliga könshormon förvärrar skadan borde ju inte p-piller /östrogen vara nyttig som sagt

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2013-05-22 08:05 #10 av: peggy407

Jag har nyss fått konstaterat att jag har otoscleros, har ingen i släkten som har det, och det är 25 år sen jag fick mitt första barn, så jag verkar vara ett undantag Gladska snart få prova ut Hörapparater som jag hoppas ska hjälpa mig. Har nedsatt hörsel på båda öronen, varav det ena mycket nedsatt.

Ha en bra dag!

Anmäl
2013-05-22 08:57 #11 av: [Jens]

Märkte att tråden var väldigt gammal men jag hakar på ändå eftersom det senaste inlägget är färskt. Hoppas dock att JillA #0 fick svar på sin fråga. Det här med Otoskleros har jag aldrig hört talas om men googlade lite och fick fram denna information:

Otoskleros är en ganska vanlig sjukdom som kännetecknas av stark tillväxt av benmaterial runt stigbygeln (stapes) och ovala fönstret (fenestra vestibuli) i mellanörat. Detta medför att stigbygeln gradvis fastnar i ovala fönstret så att en konduktiv hörselnedsättning uppstår. Kvinnor drabbas oftare av otoskleros än män, och utbrottet hänger ofta samman med graviditet. Otoskleros är ärftligt och drabbar båda öronen i 80% av fallen. Det kan ofta åtgärdas kirurgiskt eller avhjälpas med en hörapparat.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.