Förvärvad hörselskada

Så här blev jag döv på ena örat

2009-09-30 14:30 #0 av: DesK

När jag var 10 år råkade jag ut för en mycket ovanlig form av öroninflammation som yttrade sig i medvetslöshet med svåra kramper under drygt ett dygn.
Läkarna på ett av Sveriges största sjukhus gav diagnosen epilepsi och började omedelbart medicinera mot detta. Resultatet var milt sagt skrämmande.
När jag först vaknade ur medvetslösheten kunde jag utan problem röra mig och prata, naturligtvis var jag "seg" och hörde mycket dåligt, men det är ju inte så konstigt.
Cirka ett dygn senare kunde jag varken röra mig eller prata. Min pappa som då bodde i Tyskand kontaktade det stora sjukhuset i sin hemort och förklarade läget. Detta resulterade i att min mamma tog mig från Sverige i bil till Tyskland. Jag bars ut till bilen i Sverige, men kunde med stöd av pappa gå från bilen in till sjukhuset i Tyskland.
Där upptäckte man snabbt vad som var fel och att jag inte hade epilepsi. Här i Sverige envisades man i många år med att det ändå var epilepsi jag hade, trots att jag aldrig har haft någon sorts anfall efter ovan nämnda händelse.
Sedan dess har jag en mycket grav hörselskada på ena örat och en lindrig hörselskada på det andra örat, mitt balanssinne är också dåligt sedan dess.
Jag berättar om detta här för att vi alla behöver hjälpas åt att vara vaksamma på vad vi får för diagnos och också vad för behandling vi får. Det är alltså inte någon allmän kritik av den Svenska vården.
Om du har frågor kring detta skriv gärna några rader här eller i PM till mig.

Désirée

Anmäl
2009-10-05 10:23 #1 av: Ritva

Tack DesK för att du delar med dig!Glad Känns lite läskigt att veta att man kan drabbas på det sättet.Rynkar på näsan

Anmäl
2009-10-05 10:38 #2 av: DesK

Den risken är väldigt liten.Glad När min yngsta dotter var cirka 1 år fick hon öroninflammation och jag blev naturligtvis rädd att hon skulle drabbas av samma sak som jag. Så den snälle läkaren på Barnavådrscentralen gav mig en remiss till öronspecialist. När vi träffade öronspecialisten och jag noga hade berättat vad jag råkat ut för, sa han att detta är så extremt ovanligt att de allra flesta öronläkare bara har läst om det, men aldrig träffar en patient som har råkat ut för detta. Just denne öronläkare hade heller aldrig tidigare träffat någon som råkat ut för det. Så jag behövde alltså inte vara orolig för min dotter. Nu är hon 12 år och hon har inte haft några fler öroninflammationer.
Däremot är väl risken att få fel diagnos och eller bli felaktigt behandlad större inom sjukvården, tyvärr. Rynkar på näsan

 

Désirée

Anmäl
2011-10-15 11:13 #3 av: DesK

Vad som inte framgår ovan är att jag i praktiken fick lära mig att gå en andra gång i livet, så illa slog detta mot mitt balanssinne.

Vänligen läs detta inlägg

Désirée

Anmäl
2011-10-16 22:08 #4 av: [Beavis]

Tragiskt för dig. Men du verkar ha klarat dig bra i livet ändå och sådana där motgångar lär en att vara ödmjuk.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-10-16 22:17 #5 av: DesK

#4 Ja visst är det så att man lärt sig vara ödmjuk! Visst har jag klarat mig bra ändå, mycket tack vae goda medmänniskor! Glad

Désirée

Anmäl
2012-05-20 08:34 #6 av: DesK

Jag har alltså varit helt döv på ena örat i 40 år, men sedan några år har jag en superstark höris som ger mig 25% hörsel på den dåliga sidan och en vanlig höris på andra sidan. Fatastiskt att kunna höra musik i stereo Glad Utöver det har jag en slingkudde vid teven, vilket gör att vi inte behöver höja ljudet på den för att jag ska höra - slingläget i hörisarna är suveränt bra Glad

Désirée

Anmäl
2012-05-20 12:31 #7 av: [Beavis]

Hur är det att lyssna på musik när du har olika stark hörsel på öronen? jag vet att min svårt hörselskadade farmor hade svårt för det.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-20 12:37 #8 av: DesK

Nu minns ju inte jag hur det var innan jag blev döv på ena örat, men för min del funkar det rätt bra. Jag måste så klart sitta mitt emellan högtalarna, men det är ju lätt ordnat hemma här. Glad

Désirée

Anmäl
2012-05-20 14:49 #9 av: [Beavis]

sant när du är döv på ena så "tar det andra över" hörseln. så då borde det fungera. Men jag tänker nu när du har en höris som gett dig 25% hörsel på döva örat igen, då blir det ju en ojämnhet? eller det kanske inte märks? eller tar du ur hörapparaterna när du lyssnar?

Farmor tyckte att musiken lät "falsk" om man kan uttrycka det så...

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-20 15:35 #10 av: DesK

Jag har alltså upplevelsen av stereo för första gången sen jag blev döv på den ena sidan. Hörapparaten förstärker ju ljudet maximalt. Tar jag av mig hörisarna hör jag bara i mono. Kan tänka att din farmors hörisar var av en lite äldre modell, kanske. Ett annat exempel är när jag sitter på min hörslinga och tittar på teve med familjen räcker det om jag kopplar om dövsidans höris till slingläge för att höra teven. På det viset kan jag samtidigt snacka med familjen vid teven. Utan höris på dövsidan är jag faktiskt stendöv på den sidan, hör inte ett smack där.

Désirée

Anmäl
2012-05-20 16:09 #11 av: [Beavis]

Okej, bra att det funkar iallafall. ger ju hopp om jag skulle få drastiskt sämre hörsel

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-22 11:49 #12 av: VoxBauers

* TS Vad fick du för behandling i Tyskland? Var det en kraftig öroninflammation, eller?

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2012-05-22 11:53 #13 av: DesK

Öroninflammationen var mycket kraftig ja. I Tyskland såg de till att avgifta mig från den felaktiga epilepsimedicinerningen samt att de gjorde allt de kunde för att jag skulle få tillbaka balansen och lära mig gå igen. Hade också svårt att äta första tiden, så då fick jag näringslösning.

Désirée

Anmäl
2012-05-22 11:57 #14 av: VoxBauers

# 13 Utredde de om det var den felaktiga epilepsimedicineringen eller öroninflammationen som orsakade dina fortsatta problem?

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2012-05-22 12:12 #15 av: DesK

Ja och det var både ock, det vill säga hörselproblemen var ju främst förorsakade av själva öroninflammationen, men de svåra balansproblemen hade sannolikt inte blivit riktigt så illa om jag inte hade blivit felmedicinerad. Än i denna dag har jag balansproblem, exempelvis kan jag inte cykla. Det är drygt 40 år sedan som detta hände så jag kommer inte ihåg alla detaljer längre. Fick dock en hel del vettig information när jag var med min dotter till specialist, se #2.

Désirée

Anmäl
2012-05-22 13:33 #16 av: VoxBauers

# 15 Det är ju bra att du vet vad som orsakat vad! Cool

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2012-05-22 17:09 #17 av: DesK

Japp Skrattande Bara trist att det tog så många år innan jag fick en ordentlig förklaring till vad som hände.

Désirée

Anmäl
2016-12-23 10:06 #18 av: DesK

Det finns en annan aspekt på detta. Eftersom jag blev mycket läkarädd, så vägrade jag i många år att prata med läkare, än mindre svara på frågor. Detta kan i värsta fall leda till att man får en helt felaktig diagnos, vilket jag faktiskt råkade ut för och det var en del trassel innan vi lyckades ändra mina journaler. Alltså uppmanar jag alla att vara mycket noga med att svara ordentligt på de frågor som läkare och annan vårdpersonal ställer.

Désirée

Anmäl
2016-12-23 10:44 #19 av: Aleya

Gud vad hemskt. Men för väl att du blev bättre och överlevde. Får jag undra var denna speciella öroninflammation hette?
Tragiskt att dom felbehandlade dig.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2016-12-23 10:53 #20 av: DesK

Aleya, det finns inget namn på detta, eftersom det är så extremt ovanligt. Jag träffade en mycket trevlig audionom, för ett tag sedan, som ville höra min berättelse och även han bekräftade att detta är mycket ovanligt.

Désirée

Anmäl
2016-12-23 11:02 #21 av: Aleya

#20 då är det ju himla ovanligt om inte ens ett namn finns.
Man kanske ska säga att det är tur att det är ovanligt men hemskt för dom de drabbar.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.