Annons:
Etiketterhjälpmedelartikel
Läst 33032 ggr
DesK
2010-08-17, 20:03

Vägen till hörapparat

Enligt hörselskadades riksförbund finns det i Sverige cirka 600 000 människor som skulle kunna ha nytta av något slags hörapparat, av dessa är det endast cirka 360 000 människor som idag använder hörapparat. Här tänker jag försöka berätta om hur det går till att få hörapparat. Jag utgår från mina egna erfarenheter och vad som finns att läsa om detta här på sajten, samt vad jag har hittat om detta hos hörselskadades riksförbund.

Det finns många olika typer av hörselskador och många, men tyvärr inte alla, blir hjälpta av att skaffa hörapparat. Hörselskador kan vara medfödda, förvärvade genom till exempel buller eller sjukdom och många människor får sämre hörsel med stigande ålder.

Det första du bör göra om du misstänker att du har fått sämre hörsel är att kontakta din vårdcentral för att där göra ett enkelt hörseltest och kontrollera att det inte är vax som ställer till problemet. När vårdcentralen konstaterat att du har dålig hörsel skriver de en remiss till hörselvården. Hörselvården kallar dig till en första träff med en audionom. Detta tar olika lång tid i olika landsting, men räkna med att vänta mellan 3 och 6 månader.

Inför första mötet med audionomen är det bra om du skriver ner lite stolpar om vad du har för hörselproblem och hur du skulle vilja höra. Alltså gör en kort berättelse om din aktuella livssituation, intressen med mera. Allt påverkar sedan valet av hörapparat och ju mer audionomen får veta desto större är chansen att du får den hörapparat och de övriga hjälpmedel som just du har mest nytta av.

Audionomen kommer att göra ett grundligt hörseltest och efter detta kan ni börja fundera på vad för hörapparat du skulle ha mest glädje av. Tänk på att det finns mängder av olika hörapparattillverkare, men de flesta landsting har upphandlingsavtal med ett fåtal tillverkare. Försök alltså undvika att på egen hand avgöra vilket fabrikat just du vill ha. Hörapparater funkar inte som bilar, det som är superbra för dig kanske är helt värdelöst för mig. De flesta hörapparattillverkarna har också en hel rad olika sorters hörapparater, vilket gör att det finns många likvärdiga hörapparater av olika fabrikat. Den största skillnaden tycks vara den så kallade ljudmiljön som de olika fabrikaten erbjuder.

Ännu finns det både analoga och digitala hörapparater, men sannolikt kommer de analoga apparaterna snart försvinna, bland annat därför att de digitala apparaterna är lättare att justera och anpassa efter våra personliga behov.

Tänk också på att det kan ta rätt lång tid att vänja sig vid hörapparat och ibland får man kanske till och med byta apparat innan man får det att funka optimalt. Tyvärr kan inte hörapparater sortera ljud lika effektivt som vår hjärna, detta innebär att man alltid får viss förstärkning även av oönskat ljud som exempelvis bakgrundsmusik, trafikbuller med mera. Tekniken går dock framåt och blir allt bättre, exempelvis i mina hörapparater har jag så kallad vindbrusreducering och denna funkar riktigt bra.

Observera att det finns billiga hörapparater att köpa utan att man först provat ut någon anpassad apparat hos audionom. Jag vill bestämt avråda från köp av sådan apparat, då denna, i värsta fall, kan bidra till att försämra din hörsel och ge dig tinnitus.

Nu hoppas jag att ni alla vill fylla på med era erfarenheter och frågor kring att få hörapparat.

Artikelbilden är en bild på mina hundar på promenad på vinterväg.

Désirée
Afghan lives matter

  • Redigerat 2020-09-07, 11:08 av DesK
Annons:
[SvenA]
2010-08-18, 11:22
#1

Nog är vi många som kanske skulle behöva en hörapparat men vi märker det inte själva det är vår omgivning som märker det först

Vi själva höjer nog i stället volymen på våra Tv och radioapparater eller vad vi nu har för apparat i gång

Vi har kanske svårt att höra vad andra säger när man är fler i grupp det kan vara en sak att tänka på för att gå och kontrollera sin hörsel

Många av oss lite äldra tänkte inte på att det var viktigt med hörselskydd när vi var yngre och det får många av oss lida för nu på äldre dagar så för er själva ha hörselskydden på när det är höga ljud för annars kan det bli surt senare i livet

DesK
2010-08-18, 11:52
#2

Ja visst är det oftast människor i omgivningen som först märker om man börjar höra dåligt.

Hörselskydd är jätteviktigt att använda. Här används de flitigt bland annat när vi klipper gräset med åkgräsklipparen.

Désirée
Afghan lives matter

DesK
2011-06-11, 21:14
#3

Vad har ni för erfarenheter av att skaffa hörapparat?

Désirée
Afghan lives matter

CessieB
2011-06-12, 09:25
#4

#3 Det jag reagerade på var att jag inte insett hur dåligt jag hör inan jag skaffade hörapparat. Skaffa hörapparat tycker jag gick smidigt; det var lätt att vänja sig vid hörapparaterna och de funkade bra. Det som tog tid däremot var att lära känna hörselvården för att nå fram till rätt hjälpmedel och rehabilitering. I början var det lite besvärligt att inte riktigt veta hur allt fungerar. Det tog också flera år innan jag riktigt "landade" i min identitet som hörselskadad. Att skaffa hörapparater innebar att jag började fundera över hörseln på ett nytt sätt, inklusive att oroa mig för vad som skulle hända om den försämras ytterligare, och att lära mig hur jag vill förhålla mig till omgivningen.

Det viktiga för att det ska gå bra tror jag är att man har en bra audionom. Allting blir enklare om man har någon att diskutera sina funderingar med, och som kan se till att hitta rätt lösningar. Att i förväg skriva ner saker man vill ta upp när man kommer till möten med hörselvården är också ett bra tips.

DesK
2011-10-17, 13:39
#5

Det gäller att lära känna sin audionom för då blir det mycket enklare att få rätt hjälpmedel ja Glad En annan sak som man har stor nytta av är att ta hjälp av familj, vänner och arbetskamrater, det vill säga be dem tala om hur de uppfattar att du hör.

Désirée
Afghan lives matter

[Beavis]
2011-11-06, 04:08
#6

Hej

Jag har en fundering som kanske är raka motsatsen emot detta men i samma ämnesområde.

Det är så att min farmor som hade hörapparater har gått bort. kvar finns hennes hörapparater. Finns det någon andrahandsmarknad eller liknande u-landshjälp eller nåt. För det känns fel att slänga dem då de fungerar.

Tack på förhand

Annons:
DesK
2011-11-06, 08:39
#7

Mina gamla hörapparater lämnade jag till min audionom, som sa att hon behöver dem när någon svårt hörselskadad har sina egna apparater på service. Om de också tar emot fungerande äldre hörapparater för att skicka vidare till u-landshjälp eller liknande vet jag inte. Jag tycker dock att det borde finnas, eftersom en del optiker tar emot gamla glasögon som sen görs om och iordning och ges till behövande.

Désirée
Afghan lives matter

[Beavis]
2011-11-06, 09:38
#8

Ja precis själva apparaten fungerar ju fortfarande det är bara själva delen man stoppar in i örat som behöver bytas ut/gjutas om för ett nytt öra. Slöseri liksom att kasta gamla fungerande "Tänk på de fattiga hörselskadade i kina"…..

DesK
2011-11-06, 09:40
#9

Japp helt rätt. Jag ska skicka en epost till min audionom och fråga henne om detta.

Désirée
Afghan lives matter

Ceciliaolucifer
2012-06-23, 16:38
#10

Jag vill bara inflika att det idag har skett lite inom hörselvården i och med auktorisationen som skedde i årsskiftet!

Idag finns det många privata aktörer som erbjuder gratis hörselundersökningar och med väntetider på ca 1 månad. :)

Ang gamla hörapparater så finns det ingen andrahands marknad, men det är något som kommer på tal ibland. Så man vet inte vad som sker i framtiden :) Det finns projekt där man samlar in hörapparater och "ger" till behövande. Men de behövande får ändå betala en slant för att få en hörapparat. Ett sånt projekt som är ganska känt är Hearing Aid Gambia.

Man kan alltid lämna in sina hörapparater till sin audionom eller till ngn hörselbutik som lagar eller servar hörapparater. Det kan alltid användas som låneapparater eller som reservdelar helt enkelt :)

Tobias Malming
2015-02-03, 21:20
#11

Det är numera gratis att skaffa hörapparat, det finns en mängd olika som hjälper till med detta bla hörbart hörapparat stockholm , avesina kika här och lär dig hur du går tillväga. Det är landstinget som subventionerar dessa sedan något år tillbaka.

DesK
2015-02-03, 21:45
#12

#11 Landstingen subventionerar hörapparater i hela landet, men på många håll tar de ut en mindre summa per hjälpmedel som man får, så var det i Dalarna, men här i Göteborg är det helt gratis. Det skiljer alltså mellan landstingen.

Désirée
Afghan lives matter

DesK
2016-10-09, 13:30
#13

Jag fick en ny propp till mitt döva öra, för ett tag sedan. Måste säga att det har gjort underverk för min hörsel, för numera använder jag båda hörisarna hela dagarna. Det har t o m gått så långt att jag tycker att det är jättejobbigt att vara utan mina hörisar 🙂

Désirée
Afghan lives matter

Annons:
[Jens]
2016-10-11, 06:17
#14

Det var verkligen positivt DesK. För min egen del gick jag över från analoga till digitala och det blev en försämring men jag kan leva med det men det finns vissa miljöer, situationer som jag helst undviker och så borde det inte vara. 

Jag har inte haft orken att ta tag i det även om min omgivning säger att jag bör göra det.

DesK
2016-10-11, 06:27
#15

Jens, jag fick ju digitala hörapparater direkt, så jag har inget att jämföra med. Min erfarenhet av detta med hörapparat är att man måste vara riktigt envis och jobba på duktigt för att få det att funka optimalt. Nu har jag haft hörapparater i dryga tio år och det är egentligen först nu som jag riktigt har lärt mig hantera dem.

Désirée
Afghan lives matter

[Jens]
2016-10-11, 06:30
#16

Ja, jag har kämpat med övergången till digitalt men det finns som sagt vissa saker som jag undviker och det borde jag ta tag i. Problemet är när jag ska ta mig tid att göra det och ha tid för det. Har precis börjat ett nytt jobb och känner att jag inte kan börja ha möten med en audionom titt som tätt. 🙂

DesK
2016-10-11, 06:54
#17

Med tanke på att du är van hörapparatsbärare och vet vad du vill, så krävs det nog inte så många audionombesök för att få ordning på det hela. Nu senast när jag fick ny propp, så justerade den audionemen apparaterna en aning, det räckte med ett besök 🙂 Så ta tag i det du också, din nya arbetsgivare är säkert också intresserad av att du hör så bra som möjligt 🙂

Désirée
Afghan lives matter

Örat
2017-06-11, 20:34
#18

Håller på att prova ut ny hörapparat och har  bytt märke till Phonak V90-M.  Hör bra i den men bekymret är att håret skrapar mot mikrofonerna.  Eller så fort man rättar till glasögonen så skrapar det i hörapparaten… Någon mer än jag som har detta problem? Någon  som vet om det är speciellt för denna sort apparat? Upplevde aldrig det med den gamla apparaten…

DesK
2017-06-11, 21:32
#19

Örat, vad hade du för apparat tidigare? Jag har bara haft olika modeller från Phonak. Ska till hörcentralen imorgon, för att fixa ny propp till mitt dövöra. Då kan jag fråga vilken apparat jag har nu.

Désirée
Afghan lives matter

Örat
2017-06-28, 23:33
#20

Jag vet inte vad den första sorten hette… Skall prova fler sorter efter semestern då vi får se vad det blir

Annons:
FruKristina
2017-08-21, 21:21
#21

Jo jag känner ingen det där med skrap av håret. Jag har precis fått Phonak V90-P. Har haft widex tidigare. I de här skrapar håret lite ibland, men jag kan prata med andra när det blåser. Glasögonen skrapar däremot inte i mina hörapparater.

DesK
2017-08-21, 22:20
#22

#21 Förlåt men jag förstår inte ditt inlägg. Vill du vänligen förklara vad du vill säga!

Désirée
Afghan lives matter

Pralina
2017-11-27, 22:34
#23

Blir också besvärad av att håret ligger mot hörapparaterna (bakom örat) .

Det blir ett frasande ljud när jag går.
Man får försöka att inte ha håret ligga mot mikrofonerna.

Eda
2017-12-20, 08:56
#24

Jag har just skaffat mig en hörapparat, min hörsel ligger precis på gränsen för att jag skulle få en apparat. Det här med hår- och glasögonprassel har jag också men det blev betydligt bättre när jag tryckte ner ett snäpp för lägre volym. 

När jag är hemma har jag skippat hörapparaten för där är hörseln inget problem, jag testade med att min man fick läsa högt ur tidningen och då hörde jag ingen skillnad med och utan hörapparat. Däremot om jag träffar fler än två personer på kalas, restaurang m.m. är hörseln för mig ett problem, men där hjälpte verkligen apparaten även om allt bakgrundsljud dessvärre också förstärktes.

Modellen heter Phonak Audéo V70-312T

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

Örat
2018-09-26, 22:15
#25

En fråga om tunn ljudslag med dome kontra slang med hörtelefon inne i örat: vilken är bäst?

Upp till toppen
Annons: