Allmänt/Övrigt

Upphovsrättslagen

2016-10-08 17:57 #0 av: DesK

Upphovsrättslagen innebär att du som skriver här på sajten inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, datorprogram etc etc) utan dennes medgivande.

Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna dvs att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär t ex du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.

När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster.

Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren t ex uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.

Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika bra (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

Désirée

Anmäl
2016-10-08 18:22 #1 av: DesK

Några förtydliganden till ovanstående. 

Lagen om upphovsrätt är en svensk lag och den skall följas, precis som alla andra svenska lagar. 

Det är inte tillåtet att lägga upp s k produktbilder från andra sajter.

Det är inte tillåtet att kopiera in längre textstycken från andra sajter på internet, eller att bara skriva av långa textstycken ur någon bok eller annan publikation.

Det är inte tillåtet att använda sig av kända eller okända personers bilder som avatar.

Det är inte tillåtet att använda sig av någon tidskrifts, eller annan publikations omslagsbild som sin avatar, inte ens om man manipulerar den samma mm.

Den som bryter mot dessa och /eller sajtens skrivregler kommer att bli avstängda utan någon ytterligare varning.

Désirée

Anmäl
2016-12-14 08:33 #2 av: DesK

Eftersom väldigt många människor tror att man får "låna" bilder på nätet, vill jag påminna om denna igen. Det är INTE tillåtet att "låna" bilder på nätet.

Désirée

Anmäl
2016-12-15 15:13 #3 av: Martin

Bra påminnelse! Allt för många som inte respekterar det!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.