Hjälpmedel

Vilken mobiltelefon funkar med min hörapparat?

2013-05-19 21:30 #0 av: [Jens]

Egentligen är snarare frågan bättre om ställer den så här ‘Vilka mobiltelefoner kommer inte orsaka störning när jag använder dem med mina digitala hörapparater och/eller cochleanimplantat?

Digitala enheter såsom mobiltelefoner och datorer avger olika typer av radiofrekvens och elektromagnetisk strålning. Rädslan är stor när man ska köpa en mobiltelefon och det visar sig att man hör irriterande störningar. Denna störning är vanligtvis ett surr eller pipande ljud som gör det svårare att förstå tal, om inte omöjligt i vissa situationer.

I USA har FCC (Federal Communication Commission) haft i uppdrag att kolla hur mycket telefonerna orsakar störningar och satt dem i olika skalor. FCC definierar kompatibilitet med hörapparat (HAC) för mobiltelefoner i form av radiofrekvent (RF) utsläpp-"M" (mikrofon) bedömningskala, och telespole koppling-"T" (t-spole) bedömningskala.

Bedömningsskalan sträcker sig från 1 till 4. De fyra alternativen är: M1 och T1 ( mycket dålig), M2 och T2 (dålig), M3 och T3 (bra) och M4 och T4 (utmärkt).

Endast telefoner betyget 3 och 4 får säljas som kompatibel med hörapparater (HAC). Telefoner som bara har betyget 1 och 2 anses oacceptabla.

Nedan har de sammanställt ett diagram utifrån de populäraste telefonerna som finns ute på marknaden idag (märk väl att vissa av telefonerna finns inte på den svenska marknaden).

Så kombinationen M4/T4 är toppenbetyg medan M4 och T4 separat är ett steg sämre och sedan går det neråt i skalan men M4 och T4 separat behöver inte betyda dåligt utan det beror på vilka krav du ställer själv på telefonen utifrån vilket du vill ha, mikrofon eller T-spole-stöd. Själv föredrar jag naturligtvis båda för bästa kvalité.


Telefon                                        Betyg 

Apple iPhone 5                                      M4/T4 

Apple iPhone 4                                      M4/T4
(ej 4S som inte har något stöd alls!) 

Blackberry Bold 9930                            M3/T3 

Casio G'zOne Commando                      M4/T4 

DROID DNA by HTC                              M3/T3 

DROID RAZR by Motorola                      M4/T3 

DROID RAZR HD by Motorola                 M4/T4 

DROID RAZR M by Motorola                   M4/T4 

DROID RAZR MAXX by Motorola             M4/T3 

DROID 4 by Motorola                             M4/T4 

Galaxy Nexus by Samsung                     M4 

HTC Rhyme                                          M4/T4 

Intuition by LG                                      M3/T3 

Lucid 2 by LG                                        M4/T3

Nokia Lumia 822                                    M3/T4 

Pantech Marauder                                  M3/T3 

Pantech Perception                                 M4/T3 

Samsung Galaxy Note II                         M3

Samsung Galaxy S III                            M4

Samsung Galaxy S 4                              M3

Samsung Galaxy Stellar                         M4

Samsung Stratosphere                           M4

Spectrum 2 by LG                                  M3/T3 

Windows Phone 8X by HTC                     M4/T4


Källa: Verizon och Hearingloss.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-05-20 19:27 #1 av: [Jens]

På denna sida kan ni läsa allt om iPhone-telefonernas kompabiltet med hörapparater (HAC): 

http://support.apple.com/kb/HT4526?viewlocale=sv_SE

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-05-20 20:12 #2 av: DesK

Tack för en jättebra artikel Jens! Min HTC One X funkar bra med mina hörisar, men jag återkommer när jag har fått hem halsslingan!

Désirée

Anmäl
2013-05-20 20:32 #3 av: [Jens]

På denna sida kan ni läsa allt om HTC-telefonernas kompabilitet med hörapparater (HAC):

http://www.htc.com/us/about/hearing-aid-compatibility/

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-11-02 07:58 #4 av: Blåtummen

Dessa frågor med T-läge på mobiler har jag letat efter länge. Ett alldeles förträffligt intiativ! Nu skall jag aktivera hörapparatläge på iPhone 5 och även 4s för att lyssna om det blir skillnad.

Anmäl
2013-11-02 12:15 #5 av: adress

Jag har haft iPhone lika länge som hörapparat - sedan 2007 - och det har alltid fungerat bra. Köpte min 7:e iPhone igår - en iPhone 5S. Jag har aldrig aktiverat " hjälpmedel / hörapparat ". Tycker det fungerar perfekt ändå. Hör bra och aldrig några störningar. Pratar hellre i mobilen än i den fasta telefonen - som fungerar bäst om man tar ur apparaten först. En av mina bekanta säger samma sak. När jag kollar nu i inställningar på den nya iPhone 5S - står den faktiskt i hörapparatsläge - utan att jag gjort det valet. Däremot är inte läget för Bluetooth inte aktiverat - eftersom jag inte har ngt stöd för det ännu. Det kommer jag att ha i slutet på månaden när mina nya hörapparater levereras från Hörsel/Balanskliniken på Rosenlunds sjukhus / HS. Ni som står inför valet av ny mobil - tveka inte - om ekonomin tillåter - välj en iPhone.
//Bosse

Anmäl
2013-11-02 12:53 #6 av: Blåtummen

Hur lyssnar du? Via T eller M?

Jag kör med audiokablar för att få bästa ljud, minska nätbrummet och  och få ljud på bägge sidorna men det är lite omständigt. Använder hörapparat och cochlea implantat.  Halsslinga ger sämre ljud. Jag kan dock svara i mobil på M-läget med enbart CI om det är någorlunda tyst omkring mig. I framtiden hoppas jag på ett trådlöst system men ett problem kan bli att b å d e hörapparaten och cochlear implantatet måste ha samma. Ja, det blir intressant vad som komma skall. Varför tycker du att det skall vara en iPhone? Är det rent allmänt och inte ur hörbarhetsperspektivet?  

    


 

Anmäl
2013-11-02 13:33 #7 av: [Jens]

Genom T-läge ska man lyssna och man behöver inte sätta på 'hörapparatsläge'-funktionen.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-11-02 13:52 #8 av: Blåtummen

Vad medför hörapparatläget? Antog att det skulle minimera störningarna på T-läge.

Anmäl
2013-11-02 14:21 #9 av: [Jens]

Förbättrar ljudkvalitén på vissa hörapparater så det gäller dock inte alla. Känner du av några störningar så kan det vara värt att prova sätta på funktionen.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-11-02 22:14 #10 av: adress

@ Blåtummen
Använder alltid Microfon på mobilen. Det fungerar perfekt för mig med IÖ - i örat apparater som jag har ett par veckor till. Kan dock bara använda V öra eftersom jag fått ett akustikneurinom på H öra ( konstaterat på MRT för 4v sedan) skall BÖ - bakom örat på V sida med Cross over trådlöst till H. Efter det kommer jag att använda Bluetooth till iPhone. Varför iPhone ? Tycker dom ligger i framkant både vad gäller för
" oss med hörselnedsättning" - aldrig några problem - perfekt ljud. Sedan använder jag den till mycket andra praktiska saker - som nu - när jag skriver detta. Finns säkert apparater som är lika bra - men inte för mig.
Ha det bra. // Bosse

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.