Allmänt/Övrigt

Bilder på iFokus

2013-05-10 09:48 #0 av: Emo

Några enkla steg för att göra bilderna anpassade till iFokus. Del 1 i en artikelserie om bildbehandling.

Jag använder ett gratisprogram, som jag tycker är bra. Det heter Paint.NET och kan hämtas här:  http://www.getpaint.net/index.html

Jag tar en massa bilder och eftersom kameran är bättre än fotografen, så behövs det ofta en justering innan jag vill visa bilderna.

Jag börjar med att ta några bilder av motivet, laddar in dem i programmet och väljer där ut den jag vill arbeta med.

Originalbilden

Här valde jag ut en bild som var 2048 pixlar bred och 1563 pixlar hög. Den var på 727 kB och upplösningen 300 pixels/inch. Värden som passar om man ska trycka upp bilden, men denna ska visas på iFokus.

Först tar jag bort allt onödigt runt saken jag vill visa. Det gör jag genom att klicka på Tool och där välja Rectangle Select. Med det verktyget drar jag en ruta runt föremålet, som jag vill visa. Sen klickar jag på Image och där väljer jag Crop To Selection. Nu ser bilden ut så här.

Beskuren bild

Storleken blev bra, men bilden är inte snygg, så jag klickar på Adjustment. Där väljer jag Curves. När jag testat lite olika inställningar där och är nöjd med resultatet, klickar jag på OK.

Ljusare bild

Eftersom den ska infogas i en artikel här klickar jag på Image och väljer Resize. Där ändrar jag bredden till 400 och upplösningen till 96, klickar på OK. (Ska du ha bilden i ett vanligt inlägg, kan du välja större bredd).

Nu återstår att spara den och eftersom jag inte vill skriva över originalet klickar jag på file och där väljer jag Save As. Då får jag upp en ruta med olika val.

Där väljer jag Quality 80. Nu ser bilden ut så här. (30kB)

Bild klar att visas

Om du skriver en artikel behövs en vinjettbild, som bör vara 500 pixlar bred och mindre än 500 pixlar hög. Då gör du likadant utom att du beskär bilden annorlunda. Så beskar jag denna bild (originalet).

Vinjettbild

Vilket program använder du och hur fungerar det?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-05-10 09:50 #1 av: DesK

Tack för att du delar med dig av den här bra beskrivningen, Emo Stjärnor

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.