Hjälpmedel

Mobiltelefon och hörslinga

2012-11-24 11:59 #0 av: DesK

Många människor har svårt att höra bra i mobiltelefoner. De nya smarta mobilerna har dock goda hjälpmedel och betydligt bättre ljud än de äldre modellerna. Det finns också en mängd olika sorters halsslingor som kan användas med telefoner och dessa fungerar bra för många. Det jag personligen har emot halsslingorna är att det är ytterligare en sak man måste ta med sig när man ska iväg.

När jag skulle skaffa en ny mobiltelefon så började jag med att kika på Doros sortiment som vänder sig till äldre människor med hörsel- och /eller synproblem. Doro har tagit fram en smartphone som kommer ut snart på den svenska marknaden. Det är en rejäl lur med tydlig display och bra knappsats, så den kommer säkert att få många nöjda användare. Den har bland annat trådlös hörslinga, vilket är mycket bra för oss som har hörapparater. Trots att det är en androidtelefon saknar den dock mycket av det som finns i de flesta andra smarta mobiler. Doro har valt att förenkla telefonen så mycket att den blir tråkig att använda för oss som har vant oss vid smarta lurar med många appar.

Jag har haft en Sony Ericsson Xperia X10, det är en bra telefon med hyffsat bra skärm och okej ljud, min ena dotter har övertagit den telefonen. Därefter använde jag en ZTE Blade, det är en okej telefon men ljudet i den är inte tillräckligt bra för mig och skärmen är sisådär. Nu köpte jag en HTC One X som är en större mobil med en fantastiskt bra skärm och riktigt bra ljud. Jag tror att många av de här större telefonerna är lika bra som min och säkert kan passa många med såväl hörsel- som synproblem. Mitt tips innan du bestämmer dig för att köpa en ny telefon är att du kikar på de olika modellerna som du är intresserad av och helst även testar dem. Att jag valde just HTC One X beror på att jag föll pladask för den brillianta skärmen och att jag hör mycket bra i den.

En mycket underlig sak jag upptäckte när jag började leta efter ny mobil var att exempelvis HTC One X har trådlös slinga på den amerikanska och kanadensiska marknaden, men inte på den europeiska marknaden!

Via hörselvården fick jag möjlighet att testa en halsslinga till både mobilen och teven. Hörselvården här har valt att inte köpa in nya produkter utan att de har blivit testade av några med hörselskador. Den här slingan var från Oticon, men de behöver utveckla den en hel del innan jag anser att de kan sälja den. Enligt audionomen skulle ordinariepriset för den ligga strax över 3500 kronor. Jag testade den med Sony Ericsson Xperia X10, Sony Ericsson X8 och ZTE Blade, ljudet var uselt I alla tre mobilerna och jag hörde bättre utan slingan än med slingan. Det som fungerade bäst var ljudet I teven, men även här måste de jobba vidare, för jag var tvungen att ha volymen på högsta för att höra teven bra. Jag har en sån där slingdyna och med den hör jag teven mycket bra, även när volymen är låg. Om jag skulle köpa en halsslinga, så förväntar jag mig att den ska fungera minst lika bra som min dyna gör.

Désirée

Anmäl
2012-11-24 12:11 #1 av: Maria

Tack för en bra artikel och mycket bra tips.

Jag hade faktiskt ingen aning om alla finesser som faktiskt finnsTyst

/Maria

 

Anmäl
2012-11-24 12:51 #2 av: DesK

Kul att du gillar artikeln! Glad Det finns massor av finesser och drösvis med appar att ladda ned. Sen har min nya lur en mängd bra och trevliga ringsignaler och signaler för textmeddelanden Glad

Désirée

Anmäl
2012-11-24 13:24 #3 av: Maria

Det låter jättekul. Det ska ju vara roligt samtidigt som det är praktisktFlört

/Maria

 

Anmäl
2012-11-25 08:59 #4 av: DesK

Japp man ska ha kul också! Skrattande Jag är ju en inbiten tekniknörd som gillar att prova nya saker Glad

Désirée

Anmäl
2012-11-25 12:27 #5 av: Leffe

Oj vad mycket det finns. Toppen att få veta det

Anmäl
2013-01-25 18:16 #6 av: nilu

Är uppriktigt trött och less på Doro. Verkar vara trevliga och hållbara telefoner, men varför kan dom inte få in i skallen att det inte bara är äldre-äldre som har hörselnedsättning. Jag är inte purung, 56 år, men jag vägrar att köpa en bärbar telefon med stora lättlästa knappar och direktnummer till hemtjänsten, bara för att jag vill ha en telefon med hörslinga.

Gäller förståss alla telefontillverkare som tillverkar telefoner som riktar sig till personer med hörselnedsättning. Dom måste snart inse att yngre med hörselnedsättning blir fler och fler och dom vill ha en lika avancerad smartphone som alla andra.

Anmäl
2013-01-25 18:24 #7 av: nilu

Förresten, att telefoner har hörselslinga i USA men inte i Europa/Sverige, beror på att dom har lagstiftning angående hjälpmedel till handikappade i USA. Ofta är lagstiftningen bättre utomlands än i kära Sverige, t ex om man ser ett utdrag från ett nyhetsprogram i nåt arabiskt land (kommer inte ihåg vilket) på Aktuellt/Rapport så är det alltid en teckentolk i rutan. Vi har ju Text-TV som skriver medan dom pratar, men vem orkar läsa den texten, inte jag i alla fall.

Anmäl
2013-03-14 11:53 #8 av: peggy407


Hur får man tag på en slingdyna till TV:n? En sådan skulle jag SÅ behöva!

Anmäl
2013-03-14 13:38 #9 av: DesK

Det får du av din audionom Glad

Désirée

Anmäl
2013-03-14 20:53 #10 av: Ceciliaolucifer

Det finns en hel del mobiltelefoner idag med inbyggd slinga. Jag ser att Doro har varit uppe på tal. Dom har nu en ganska snygg Doro med kamera och den ser inte omodern ut. Dock ingen smartphone Glad Någon som använder sig av streamer? Har ni telespole i hörapparaten och en telefon med stark bluetooth så kan de allra flesta höra bra när man pratar i mobiltlf.

Anmäl
2013-03-14 21:54 #11 av: CessieB

Japp, jag har streamer (Oticons) . 10 av 10 poäng för användbarhet. Helt suverän och gör precis som man vill. Inga problem att koppla in både jobb- och hemmobil.

På minussidan är att det verkar omöjligt att få upp ljudvolymen tillsammans med smartphones. Jag måste alltid ha allt på max. Jag har inte heller lyckats strömma till dator trots försök med olika slags operativsystem. Om streamer och telefon tappar kontakten med varandra är den ofta ganska dålig på att koppla upp sig igen. Lika dåligt både för både iPhone och Sony Experia.

Ganska mycket nackdelar, men streamern är det som funkar bäst för mig jämfört med andra lösningar.

Anmäl
2013-03-14 23:25 #12 av: Ceciliaolucifer

#11 Nu blev jag lite nyfiken på att använda datorn till streamern, det låter ju inte omöjligt men hur ska det gå till? Att datorn då fungerar som sändare med bluetooth? Jag vet att den går att koppla till tv och hemtelefon, men datorn har jag aldrig tänkt på eller hört om.

När du använder streamern, har du provat att höja volymen på hörapparaten i stället för på själva streamern? Har du T-läge eller MT-läge?

Det låter spontant som att det är något med bluetoothen som spökar. Hur gammal är din streamer? Ibland kan man behöva updatera versionen.

Anmäl
2013-03-15 06:13 #13 av: CessieB

Precis, tanken är att det ska gå trådlöst via bluetooth. Det är inga problem att installera, men sedan kommer det inget ljud trots att allt ser ok ut. För länge sedan hade jag en dator där det gick att få ljud, men volymen var låg och man fick lirka innan kopplingen kom igång. Det går dock att använda sladd också, och det fungerar perfekt.

Ja, jag sätter upp den volymen till max också. Streamern är från 2010, men jag var och uppgraderade mjukvaran nu i höstas. Använder oftast t- läget eftersom det blir svårare att höra om man även får in hörapparatsljudet. Jag har nystat i frågan, och det verkar som att problemet verkar kunna vara att mobiltelefontillverkarna visserligen följer blutetoothstandarden, men lägger sig i nederkanten av riktlinjerna av kostnadsskäl.

Anmäl
2013-08-16 19:35 #14 av: jaws68

Har en HTC Desire S och Nokias LPS-5 (Blutetoothslinga)
Mycket bra ljud när man lyssnar på MP3. Även bra ljud på telefon.
Hade en Desire C genom jobbet, en billigare variant där var ljudet märkbart sämre. Ljudet lät komprimerat.
Lite knöligt när det är 3 volymkontroller att hålla rätt på.
Telefonen har en, slingan har en och till slut hörapparaten. Den sistnämnda låter jag bli att ändra på. Slingans volym låter jag oftast bli.
Reglerar med mobilens volym när det blir svagt.
Även om du har det bästa på din sida (mobil+slinga) så spelar det en stor roll i vad det är för kvalitet i andra änden.
Jag får ibland problem med uppfatta talet på dem som pratar i andra änden pga dåliga billiga mobiler. Ibland blir det eko/rundgång när de har högtalartelefon igång i andra änden.
Misstänker även att mobiloperatörerna medvetet komprimerar ljudet för att få plats med flera abbonnenter på en mobilmast. Även dålig mottagning påverkar ljudkvalitén. 
Har provat Jabra (bluetooth) med halsslinga. Det sämsta med den var att den saknade medhörning. Det är ett krav för mig. Höra min egen röst genom mik när jag har enbart T-läge på app för att slippa höra bakgrundsljud. Det verkade vara 2 produkter av olika fabrikat som man bara parat ihop utan att de ens var konstruerade ihop från början.
Jabran+slingan var skit..provade även den med en DECT telefon med bluetooth. Det var värdelöst. Det var svårt för DECT telefonen att koppla ljudet rätt.
Ingen verkar ha tanke på att det finns hsk som behöver hjälpmedel som funkar.Anmäl
2013-08-24 10:54 #15 av: Brje

Jag har tröttnat på telespole och slingsystem och övergått till fm-system som sänder trådlöst till hörapparaterna. Det är en relativt ny teknik som är helt störningsfri och sänder i stereo när det gäller mp3 från mobil, dator, tv mm.(inga elektriska magnetfält som stör tex. bilens elsystem, spisplattor, elanläggningar som finns överallt innomhus, köpcentra, stadsmiljön mm)


Har använt phonak streamer (fm-system) sedan ett år tillbaka då måste ju även hörapparaterna var gjorda för fm-mottagning. Det är betydligt bekvämare med denna nya teknik än de gamla slingsystemen.  5-10m räckvidd, phonakstreamern fm-halsslingssändare kostar drygt 3000kr   Volymen ställer jag in på mobilen och på volymkontrollen på streamern. 

http://www.phonak.com/com/b2c/en/products/accessories/compilot-tvlink-s/overview.html

 Fick jättebra hjälp med utrustningen av  Hörbart på kungsholmen Stockholm.Glad

http://horbart.se/arbetshjalpmedel/#.UhhlAJLxqZ4

Anmäl
2013-08-24 13:49 #16 av: Synpunkt

Den mobiltelefonen du pratar om HTC One X, är det en Sony Ericsson? Är själv hörselskadad och har en iPhone 4, men ljudet är uselt i den för att höra samtal. SMS:ar helst, använder mig av kameran och går in på internet och kollar en del saker. Hade varit bra om smartphone också hade tillgång till att ställa in ljudet frekvensmässigt, eller på annat sätt göra ljudet mer hörbart. Har ytterligare en tfn, Sony Ericsson Elm J10i2, en vanlig liten modell, där det i alla fall finns en funktion som gjorde ljudet klarare och som gör att jag kan höra vad folk säger. Dessutom hade det varit bra om själva signalerna hade en volymkontroll, för utan hörapparater så hör jag inte om det ringer på en halv meters avstånd.

Vet du om HTC One X är på gång att komma till Europa. Låter jättebra med en inbyggd, trådlös slinga, för jag tycker också att det är besvärligt med alla extra tillbehör som ska tas med. Kul att du kollat upp det här med mobiltfn. OCH jag vill inte köpa helleren Doro-tfn, för den ser mer ut som en leksakstelefon i mina ögon, trots bra ljud i den.

Anmäl
2013-08-24 21:43 #17 av: DesK

Hum HTC är ett eget märke och har just inget med vare sig Sony eller Ericson att göra! Sony och Ericson har slutat sitt samarbete, så numera finns inga nya Sony-Ericsonmobiler. Jag köpte min HTC One X här i Sverige, så den saknar slingfunktionen, men den har mycket bra ljud, därför klarar jag mig rätt bra ändå. 

Tror att den lösning som #15 föreslår är bäst, även om den är dyr!

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.