Bemötande

När vi möts

2008-09-26 21:09 #0 av: [SvenA]

Hur bemöter vi varandra när vi träffas

Om man har ett funktionshinder så blir man ofta bemött som om man vore mindre vetande.

Varför det är så är något jag funderar över, för det är ju så att om man har ett funktionshinder så är man ju inte med automatik mindte vetande.

Det spelar ingen roll vilken typ av funktionshinder man blir drabbad av. Man blir behandlad som mindre vetande. Om man har en Hörseskada, Synskada eller Rörelsehinder - man verkar tro att det är likvärdigt med att man inte kan svara på frågor själv.

Jag som är Synskadad och har ledsagare med mig när jag är ute märker ständigt att man frågar ledsagaren vad jag vill ha eller vad jag tycker. Samma sak var det när jag under 5 års tid satt i rullstol så frågade man alltid den som var med vad jag ville eller tyckte.

Mötande händer

 

Anmäl
2008-09-26 21:25 #1 av: Simson

Eller jag som hör taskigt behöver läsa på läpparna för att förstå vad som sägs och tittar då extra mycket på folk och får ofta kommentaren "jag ser att du inte förstår" När jag svarar att jag förstår men ej hör brukar de tystna.

Eller som en försäljare jag pratade med om råd satte handen framför munnen och pratade. Då blev jag så trött att jag sa åt han att jag läste på läpparna. Då slutade han prata helt. Blev ju inte lättare då... Obestämd

Eller som Kultur och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth en gång sade angående sin hörselskada att man inte behövde skrika för att hon skulle förstå "det är inte volymen det är fel på utan tydligheten" (ungefär så...kommer inte ihåg hela citatet Skäms)

Anmäl
2008-09-26 22:08 #2 av: [SvenA]

Just det där att man vänder sig bort eller kåller handen för minen när man talar är väldigt iriterande det tycker även jag som bara en lättare hörseskada efter att ha arbetat med maskiner utan hörselskydd

Anmäl
2008-09-27 02:13 #3 av: Tatsja

Håller med föregående talare.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-28 20:21 #4 av: mona43

känner igen detta såväl, folk blir besvärade och pratar med min sambo hellre, eller tystnar bara, eller kanske väljer att prata med varandra, då känner man sej som man vore osynlig, det är nog lätt att isolera sej när man har en hörselskada, hellre stanna hemma än vara ute bland folk, trots att man behöver umgås med andra

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2008-09-28 21:59 #5 av: [SvenA]

Det är likadant när man som jag inte ser då talar de hellre ned andra och så sitter man där som ett fån för man vet ju inte om de tittar på en

När man vill tala med en som inte ser så tala om att det är den personen ni vill tala med

Om det är Kalle så säg Kalla vad tycker du annars vet man ju inte om det är mig de vill tala med

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.