Tillgänglighet

Hörselskadad och kollektivtrafik

2008-10-24 10:54 #0 av: [SvenA]

Som hörselskadad kan det vara besvärligt att resa med kollektivtrafiken

Om man som hörseskadad ska resa med kollektiva färmedel och inte hitta på den orten man ska resa på så måste det vara mycket svårt

Det är ju så i Stockholms tunellbana ayy det är en talsyntes som talar om stationsnamnen och det kan vara svårt at höra vad den säger

Om man då är beroende av hörapparat eller inte hör alls

så måste det vara mycket svårt att klara sig själv

Jag vet ju hur det är att inte se och ha en mindre bullerskada jag skulle inte klara av kollektivtrafiken på egen hand Det är detsamma med pendeltågen

Och det finns ju inga skyltar där stationsnamnen kommer upp innan stationerna

Hur det är i övriga landet vet jag inget om men det skulle vara roligt om ni dom bor ute i landet vill berätta hur det fungerar för er

Anmäl
2008-10-25 01:57 #1 av: Tatsja

Vet tyvärr inget om det. Åker alltid bil

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-26 12:56 #2 av: MimLan

#0 Känner bara igen mig delvis i det du beskriver. Det är när lokaltrafiken tar till gamla bussar och vagnar som displayer inte finns, men normalt är det displayer i trafiken som visar hållplatsnamn.

Vanligtvis har jag inga hörapparater på mig i trafiken men jag klarar mig bra ändå. Hållplatskartor finns överallt, man kan titta ut genom fönstret och se hållplatsskyltar; man kan kolla tidtabeller i pappersform eller på internet, samt de skyltar som finns i vagnarna för att se vart man skall om man skall åka i helt okända trakter. Och man kan säga till busschauffören att ge tecken när man skall av, för säkerhets skull.

Att vara lite proaktiv kostar inte så mycket, men det underlättar en hel del.

 

Anmäl
2008-10-30 18:10 #3 av: Simson

Jag tycker nog att jag blivit mycket bortskämd med Stockholms Lokaltrafik. Med tydliga displayer med hållplatsnamnen har det varit enkelt att ta sig fram. Även förseningar står på tunnelbanan. Pendeln och bussar är det värre med förseningsinformationen på men det byggs ju ut varterftersom vilket är suveränt.

Måste också säga att som pensionär så blev jag bortskämd med att åka runt på pensionärsrabatt och vara aktivt levande. Här finns inte denna rabatt utan får betala fullt pris så lokaltrafiken använder jag inte. Det är för dyrt. Det jag då betalade 9 kr för i Stockholm betalar jag nu (inteFlört) 25 kr för här. Knappt ens när jag fick ryggskott ville jag ta bussen.

Anmäl
2008-10-31 08:52 #4 av: Tatsja

Kan tala om hur det är med tågen i Köping. Där finns både display som visar när det kommer in och även en röst som talar om när det är försenat och beräknas komma. Fast rösten är ibland lite svår att höra. Jag åker väldigt sällan kollektivt. Då blir det bara sjuktransport. Annars egen bil.

Är livrädd att åka buss. Svårt att komma in och ur. Även tåg.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-31 08:52 #5 av: Tatsja

 Sjuktransport är ett kapitel för sig själv.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.