Bemötande

Arbete och hörselskadad

2008-12-13 09:58 #0 av: [SvenA]

Hur ser det ut på arbetsmarknaden för personer med hörseskador

Nu när arbetslösheten stiger kan man fundera på hur det är med arbete för hörseskadade

Det finns en undersökning om att synskadadeär de som kommer längst ner på listan när man ska anställa nya

Men hur ser det ut för er med hörselskador har ni blivit nekade arbete på grund av er hörseskada?

Det vore bra att få reda på hur det ser ut med arbeten för hörselskadade

Du som har ett företag skulle du anställa en person som har en grav hörseskada ?

Anmäl
2008-12-18 15:15 #1 av: [SvenA]

Är det så att alla som har hörselskador har arbete och inte är utestängda från arbetsmarknaden på grund av sin hörseskada

Det tvivlar jag starkt på

Anmäl
2009-01-05 12:33 #2 av: zayla

Jag tror det finns många hörselskadade som inte har jobb pga hörselskadan hindrar en att komma in i arbetslivet. Sen finns det också många som har jobb pga deras kompetens, men jag tror det finns mörkertal om diskriminering inom arbetsplatser där det finns hörselskadade.

Ni kan kolla på HRF s hemsida ... dom brukar ge ut en rapport varje år och det är olika undersökningar man har gjort hur det är för hörselskadade i det hörande samhället.

Döva däremot har det ännu svårare att få jobb pga arbetsgivarens höga krav på vad man ska kunna och här kanske handlar det om telefon, språkligt perspektiv dvs svenska och engelska, attityder.

Det största problemet i samhället är de hörande människornas attityd och okunskap hur det är att vara hörselskadad, att inte kunna höra allt vad som sägs och speciellt i bullrig miljö.

Anmäl
2009-01-05 15:20 #3 av: [SvenA]

Det är tyvärr likadant för de flesta funktionshindrade men jag tror att det är mer utmärkande för oss som inte ser eller hör

För det finns så många fördommar mot just vpra grupper för om man inter ser så kan man inget göra och det är likadant om man inte hör så tror de att man inte klarar av ett arbete bara för att man inte hör

Man är ju inte mindre vetande bara för att man inte ser eller hör vilket många tycks tro

Anmäl
2009-01-05 17:35 #4 av: sighni

Jag är hörselskadad och jobbar som speciallärare. Jag har inte märkt att jag skulle bli diskriminerad p.g.a. min hörselskada/tinnitus. Det finns lagstiftning om att man inte får diskriminera någon i arbetslivet p.g.a. funktionshinder. Nu är jag inte så naiv att jag tror det alltid funkar. Tyvärr sägs det att förtidspensioneringarna varit många bland hörselskadade. Jag förstår inte riktigt det man är ju arbetsför även om man inte hör så bra. Jag tror att det gäller att skaffa sig en yrkesutbildning då blir det nog lättare. Skolan har skyldighet att hjälpa eleverna så att de klarar sin skolgång. Tyvärr finns den bästa hjälpen på universitet och högskolor. De resurserna borde kunna sättas in tidigare för man måste ju klara av tidigare studier om man ska kunna läsa på universitet.  

Anmäl
2009-01-05 20:51 #5 av: zayla

Du har tur Gunnelp.... kanske finns mörkertal ? Jag vet inte... kanske man inte vågar säga det ?? Ja jag håller med om dig att man förtidspensionerar hsk lite för lätt...och även för döva! Det beror nog på vilken FK och län, för jag hörde nyss att det skilde detta och ett annat län och blev väldigt förvånad. Och viisst... yrkesutbildning är det bästa och jag håller med om att för att nå dit måste man ha även gått universitet eller högskola idag..döva o hsk kan få hjälp med jobb via specialförmedlare men trist ändå att man måste ta till de metoderna för att visa att man kan jobba o har erfarenhet. Grundskolan och gymnasiet har ju en viktig uppgift så att hsk och döva klarar hitta de jobb man vill ha... inte lätt...

Anmäl
2009-01-08 23:59 #6 av: mona43

Många jobb är svårare att klara av när man hör dåligt, att sitta i en kassa på mataffären skulle inte gå så bra även med hörapparaten på, eftersom alla ljud förstoras, och man måste ju kunna höra vad kunden säger, det är många yrken som är svåra att ha om man har en grav hörselskada, särskillt där det finns andra ljud som kan försvåra.

Det beror nog mycket på hur stor hörselnedsättning man har såklart, men när jag skulle arbetsträna var det många yrken som var uteslutna, det förstod både jag och FK, tyvärr krävs det att man kan höra någorlunda i de flesta fall. Det förekommer säkert att man lätt känner sej utanför på endel arbetsplatser, man hinner kanske inte höra vad som sägs, sedan blir endel riktigt irriterade när man frågar om, ibland kan folk till och med prata med varandra och man känner sej som "osynlig" bland dem.

Det finns nog enhel del mörkertal.

/Mona

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-01-09 07:14 #7 av: [SvenA]

Jag tror också att mörkertalet är stort det ser man även inom andra grupper av funktionshindrade

Anmäl
2009-01-10 21:54 #8 av: sighni

Jag tror också att mörkertalet är stort och att många inte vill/vågar tala om att de är hsk.

Naturligtvis har graden av hsk betydelse för vilket arbete man klarar av men som jag ser det är man arbetsför när man är hsk. Grejen är väl bara att få ett lämpligt jobb och då kan utbildning hjälpa till. Där måste samhället sätta in resurser. Det lönar sig för alla.

Anmäl
2009-01-11 08:32 #9 av: [SvenA]

Det är klart att utbildning hjälper och mann skulle även behöva utbilda santliga medborgare i att funktionshindrade är lika bra som andra även med ett funktionshinder

För det brister väldigt i bemötanden

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.