Allmänt/Övrigt

Hörserrehablitering

2008-12-18 16:26 #0 av: [SvenA]

När man får en hörseskada så kan man vara i behov av rehablitering

Hur fungerar det med rehablitering för personer som får en hörseskada`?

Finns det övehuvudtaget någon form av rehablitering för hörselskadade´?

Är det någon som har fått någon rehablitering på grund av sin hörseskada så berätta hur den fungerar

Anmäl
2008-12-27 09:50 #1 av: Tatsja

Brukar ibland få kolla upp, men får till svar att du hör ju på det andra örat. Nu är det många år sedan. Vet inte hur Köping ställer sig till det. Fast det kan ju vara idé att kolla upp.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-05 12:28 #2 av: zayla

Det här kan jag svara på !

Hörserehabilitering kan du få via Hörselvården i de flesta län. Här i Västra Götaland får man rehabilitering via Hörsel- och dövverksamheten. Men för att få rehabilitering ska man ta först kontakt med Hörcentralen i ditt sjukhusområde och få remiss till Hörselvården. Det kan vara lite olika sätt i olika län hur man gör. Om möjligt, kan man gå direkt till Hörselvården o be få hjälp, men då är det bäst att man har varit på Hörcentralen och gjort hörseltest, haft kontakt med läkare m.m.

Jag tror att hörselrehabilitering är ett bra sätt för både nyblivna hörselskadade och barndomshörselskadade att få hjälp med i olika ting. Speciellt tekniska hjälpmedel, psyko-sociala kontakter ex. med kurator eller psykolog.

Man har alltid rätt att begära hjälp, råd och stöd från både Hörcentralen och Hörselvården.

Anmäl
2009-01-05 15:27 #3 av: [SvenA]

Det fungerar likadant som med Synakdoe och det är lika viktigt för båda grupper

Bland det viktigaste är att man träffar andra i samma sits och ser att man inte är ensam om att ha just detta funktionshinder och att få de bra tekniska hjälpmedel som underlättar vardagsliver

Jag ser själv vad alla talande saker underlättar livet för mig som inte ser och det är likadant med alla hörselhjälpmedel som finns

Anmäl
2009-01-05 17:22 #4 av: zayla

Jaa och det är genom Hörselvården som man kan komma med i olika grupper och lära känna andra hörselskadade med samma problematik.

Anmäl
2009-01-05 17:40 #5 av: sighni

Jag har fått hörselskaderehabilitering. Den var jättebra! Vi träffades några dagar på lasarettet i Karlshamn. Vi fick undervisning om olika saker ex. tinnitus, hörselskador, hörtaktik, munavläsning och tecken som stöd. De två sistnämnda anordnades det kurser i om man ville det. Vi fick också diskutera med varandra. Jag har också gått på tinnitusinformation på lasarettet i Karlskrona men den rehabiliteringskursen har inte anordnats än vad jag vet. Det är hörselvården i Blekinge som håller i detta.

Anmäl
2009-01-05 20:53 #6 av: zayla

Vad braaa! =) Då har du erfarenhet att dela med dig här till andra som kanske är på G.

Anmäl