Hjälpmedel

Hörapparater

2009-01-16 16:03 #0 av: [SvenA]

Det är stor skillnad på vad hörapparater kostar

Det är i dag en stor skillnad på vad man behöver betala för att få en hörapparat

Kostnaden beror på var i landet man bor och vilket landsting man tillhör

Att det ska vara stora skillnader iberoende på vart man bor i landet måste vara helt fel

Att det är så visar barra på att landstingen inte ska vara huvudmän för de hjälpmedel som personer med olika funktionshinder har behov av

För det är inte bara hörapparater det är skillnad på det finns även andra hjälpmedel där det är beroende på vart man bor i landet vilket hjälpmedel man kan få och till vilken kostnad man blir drabbad av

Jag anser att det ska vara likadant i hela landet

För attt det ska kunna bli så så måste staten vara huvudman för hjälpmedelsförsörjningen för landstingen klarar inte av detta

Anmäl
2009-01-16 20:39 #1 av: Leffe

Tycker att det känns och låter fel att det ska vara olika kostnad beroende på var man bor. Tycker att landstingen skulle kunna inhandla tillsammans och på så sätt få ett pris.

Anmäl
2009-01-17 10:15 #2 av: [SvenA]

Det skulle kunna skötas på ett betydligt bättre sätt än vad det görs i dag

Anmäl
2009-01-20 23:48 #3 av: mona43

Håller med er, landstingen skall ha samma pris, och priset skall vara reducerat, en hörapparat är ju ett hjälpmedel som inte är en lyxvara som vem som hellst kan få lättvindligt, man har ju testats på hörcentralen först och blivit rekomenderad att ha den.

Allt som är nödvändigt för ett drägligt liv skall man bara behöva betala en liten dräglig summa för, inte hur många tusen som hellst! Samma med alla viktiga hjälpmedel som förenklar vardagen för folk, landstingen uppmuntrar folk att bo hemma, då skall de få de hjälpmedel de behöver till ett reducerat pris, för de allra flesta vill ju klara sej själva så långt det går, men då måste de få hjälp ekonomiskt med det praktiska, så de kan göra det också. Man sparar ju på statens utgifter om man kan klarar sej själv hemma.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-01-21 06:46 #4 av: [SvenA]

Staten och kommunerna spar en massa pengar på att ge oss bra hjälpmedel

För om vi inte har bra hjälpmedel sp behövervi merpersonlig hjälp och det skulle bli bra mycket dyrare

Anmäl
2009-01-22 00:31 #5 av: mona43

Ja precis, de sparar i ena änden, men får betala mera i den andra, så i slutändan blir det inget sparat alls, bara dyrare!

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-01-24 05:32 #6 av: sighni

#4 Det är sant. Det handlar ju också om upphandlingsavtal för landstingen.

I mitt landsting har de skippat ett enl. audionomerna bra märke för att det anses vara för dyrt. Jag har hörapparater av det märket och min audionom gjorde ett undantag för mig nu när jag behövde nya hörapparater. Det är jag mycket tacksam för. Utan mina hörapparater hade jag inte kunnat ha mitt arbete kvar. Jag är lärare.

Tidigare var det fritt att få hörapparater men nu har landstinget infört en avgift på 500 kr vid utprovning av hörapparater. Det är dåligt. Vad jag vet finns inga avgifter för synskadade eller rörelsehindrade att få de hjälpmedel som behövs för att kunna fungera. Det är fel att göra skillnad på funktionshinder. Det borde vara lika så alla får de hjälpmedel som krävs för att kunna fungera utan kostnad. Ingen väljer att ha ett funktionshinder.

Anmäl
2009-01-27 23:13 #7 av: mammsen56

Absolut  det bör vara lika i hela landet jag bor i västragötaland och betalar bara egenavgiften alltså vad besöket kostar har jag frikort så gäller det har apparater till båda öronen och fått hjälpmedel för telefon mm så jag är lyckligt lottad här på västkusten

mammsen56 Glad

Anmäl
2009-01-28 00:57 #8 av: giffan

Men för barn kostar det inget.

Min son har just fått hörapparat, och ska byta skola. Då sätter de upp slinga i klassrummet och totalt 8 eller 9 microfoner som barnen och lärarna ska använda så att han hör.

Varje mick kostar ca 9.000 som jag förstog det....

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2009-01-28 09:56 #9 av: Tatsja

Varför kan inte hörapparater få ingå i apotekets högkostnadsskydd? Tycker det är hemskt att den som behöver en hörapparat får betala dyra pengar.

Det handlar ju om livskvalité

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-28 14:48 #10 av: zayla

#9

Hörapparat kan inte ingå i Apotekets monopol och högkostnadsskydd.

Att få hörapparat är individuellt och därför måste provas ut hos Hörcentral / Audionommottagning.

Det är hos politikerna man kan påverka att det inte ska kosta någonting!!

 

Anmäl
2009-01-29 01:16 #11 av: emiya

Det värsta är att det finns landsting där man får bara EN hörapparat! Men vi har ju två öron.....Obestämd

Anmäl
2009-01-29 08:21 #12 av: [SvenA]

#11 Det vet du väl att man ska vara tacksam för att man får en

För det är ju så att de som bestämmer aldrig är drabade själva och därför inte har nogon förståelse för våra olika behov av tekniska hjälpmedel

Anmäl
2009-01-30 01:08 #13 av: emiya

#12 Så sant, så sant! Men jag känner och vet om politiker som har olika besvär, t ex hörselnedsättning, synnedsättning, reumatiker, och ändå får vi ingen förståelse! Är det därför att de själva har råd att betala för sina hjälpmedel, de kan skaffa sig rehabilitering, mediciner, utomlandsvård, och allt annat som förenklar vardagen för dem? Jag menar, de flesta av oss har knappt råd med läkarbesök, avgiftsbelagda hjälpmedel, mediciner, m m. Det kan gräva stora hål i plånboken att inte vara helt funktionsduglig! Och det problemet har ju inte politikerna som får det mesta gratis eller starkt subventionerat plus att de har hög lön och en massa förmåner!   

Anmäl
2009-01-31 09:18 #14 av: Tatsja

#13 Jag håller med dig. De vet inte hur det är. Kommer ihåg att för massa år sedan, var det en minister -kommer inte ihåg vilken- som skulle visa att man kunde leva på socialbidrag. Det visade sig i slutändan att hon var tvungen att ta av sin lön för att överleva. Ändå höjde de inte bidraget.

Men sitter de med höga löner, så behöver de inte bry sig om kostnaderna som vi pensionärer eller de med bidrag försöker överleva på.

En kamp varje månad.

Sen var det någon som påstod att vi skulle ha minst en månadslön som buffert på banken. Var ska jag kunna få det ifrån? Går inte att spara ihop. Allt går ju åt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2017-01-18 11:57 #15 av: andalusien

Skrota landstingen

hugo

2017-01-20 09:32 #16 av: DesK

I sak instämmer jag att det borde vara samma i hela landet. Dock måste jag säga att många landsting gör ett mycket bra arbete. Under mina 12 år med hörapparater har jag bott i tre olika landsting, alla tre har gjort ett mycket fint och bra arbete och endast ett av dem hade avgifter för de hjälpmedel som jag beviljades.

#15 Du är ny medlem och plockar upp en mycket gammal tråd från början av 2009 och skriver "skrota landstingen" Det känns som att du har varit med här tidigare, samt att du är okunnig om hur landstingen arbetar. Helt okej att ha åsikter, men de bör vara någorlunda väl underbyggda.

Désirée

Anmäl
2018-09-27 15:01 #17 av: Örat

En fråga: provar just nu 2 olika hörapparater: Silk 1776 och Linx2 62.
Tycker Silk sitter skönast men det känns som Linx2 är ”modernast”.
Är det mkt bättre ljud i den? Allt hörs skramligare och hårdare iallafall.,
Kan ngn ge mig ett råd eller är det en smaksak?

Anmäl
2018-09-28 11:16 #18 av: Ante H

Väldigt bra med Linx är att man kan koppla dem med sin iPhone

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.