Örats funktion

Hörselskador – vad orsakar dem?

2010-01-15 20:08 #0 av: Ritva

En hörselskada är mycket individuell och det varierar mycket från person till person hur skadan upplevs. Nedan försöker jag förklara hur hörselskadan påverkar hörseln beroende på var skadan sitter i örat.

 

Hörselskador kan vara:


- förvärvade under fosterlivet
- förvärvade under förlossningen
- medfödda
- ärftliga
- uppkomna senare i livet (även åldersnedsättning)

 

En hörselskada kan visa sig på olika sätt: gemensamt för alla är att man har svårt att höra svaga ljud och behöver någon form av förstärkning. Ensidig hörselskada kallas för monaural och dubbelsidig för binaural. Beroende på var i örat skadan sitter delas den in i två olika grupper, ledningsskador och sensorneurala skador.

Ledningshinder:

Skadan sitter i ytter- eller mellanörat och är en skada på örats ljudledande funktion.

 

- medfödd avsaknad/defekt av ytteröra, hörselgång
- främmande kroppar i hörselgången, t.ex. vaxproppar
- skador på trumhinnan
- katarrer och inflammationer i mellanörat
- avbrott i hörselbenskedjan
- stigbygelplattan har fixerats i ovala fönstret (otoskleros).

 

Ledningshindret ger en försvagad men inte en förvrängning av ljudet. Ljudet upplevs komma från ett längre avstånd. Det kan förbättras med en hörapparat eller operation. Man har en maxförsämring på 60 dB.

Sensorineurala skador:

Skadorna finns i innerörat och är den största gruppen av hörselskador. De flesta barndomshörselskadade finns i den här gruppen. Om hårcellerna inte kan omvandla ljudet till signaler betecknas skadan som sensorineural. Men om hårcellerna omvandlar ljudet men förändringar i hjärnan inte kan tolka dem kallas den central.

Dessa skador kan bero på:

 

- ärftliga faktorer (hereditet)
- röda hund under moderns graviditet (rubella)
- förlossningsskador
- hjärnhinneinflammation (meningit)
- tumörer
- skallfrakturer
- ototoxiska läkemedel (medicinsk biverkning vid t.ex. behandling av tumörer)
- bullerskador
- påssjuka (parotit, kan leda till ensidig dövhet)
- åldersnedsättning (presbyacusis).
- Ménière

 

Dessa hörselnedsättningar skadar oftast förmågan att uppfatta toner av höga frekvenser. T.ex. konsonantljuden ligger högre på tonskalan samt har liten ljudstyrka. För dem med en sådan hörselskada stör buller mer än för de med ledningshörselskador. En hörapparat för en person med sensorineural hörselskada kompenserar endast i viss utsträckning. Ljuden är svaga och ofta förvrängda.

 

 

Detta är en mycket allmän förklaring och som sagt har varje hörselskadad person sin speciella upplevelse av sin hörselskada. Ni får gärna fylla på med era egna berättelser om hur just du upplever din hörselskada.

 

 

 

Källa: Hörselboken  samt eget material

Anmäl
2010-01-16 12:13 #1 av: DesK

Mycket intressant! Tack för denna artikel  Glad

Min skada på "dövörat" betecknas som troligt ledningsfel, men det finns antagligen någon mer skada också eftersom hörseln är nästan helt borta där.
Jag undrar över det där med maxförsämring på 60 dB? Jag är ju också väldigt ljudkänslig.

Åldersnedsättning måste väl vara den valigaste formen av hörselskada?

Hur tidigt kan man  fastställa en hörselskada hos barn?

Désirée

Anmäl
2010-01-16 12:25 #2 av: Ritva

Hrf ger ut rapporter årligen och där kan man hitta en del statistik över olika hörselskador och annat intressant, bland annat en del om avgifter och så.

Här hittar du rapporten för 2009 "John Wayne bor inte här" Den är i PDF format.

Jag har för mig att man på de flesta BB:n kollar nyföddas hörsel, men jag är inte säker på det.

Anmäl
2010-01-16 20:26 #3 av: sighni

Det är upp till varje landsting att bestämma om det ska göras någon hörselscreening på spädbarn. Tyvärr finns det ju landsting som inte gör det och det är mycket illa. Det är oehört viktigt att veta ifall ett barn hör eller inte för att kunna förhindra både intellektuella och språkliga problem.  Det går att hörselkontrollera även dem som inte kan medverka med hjärnstamsaudiometri. Det blir en grov uppskattning om det finns hörsel eller inte. Detta fungerar på t.ex. små barn, gravt utvecklingsstörda. Hundar kontrolleras så här för att nämna några exempel.

Hörselboken vill jag rekommendera till mer läsning. Den finns på specialpedagogiska skolmyndighetens hemsida och ska hållas uppdaterad. Där finns mycket matnyttigt!

#1 Det är inte ovanligt att vara ljudkänslig när man har en hörselnedsättning särskilt om man dessutom har tinnitus.

Hörselnedsättningar har ökat dramatiskt hos dem i yrkesverksam ålder särskilt hos kvinnor. Det är inte längre män i tung och bullrig industri som toppar listan utan kvinnor som arbetar inom barnomsorg och i skolan. Miljön där är för dålig för hörseln på grund av stora barngrupper och i viss mån pedagogik. Det måste ju betyda att även barnen/eleverna drabbas av hörselskador i större utsträckning än tidigare. det är illa.

Anmäl
2010-01-20 14:42 #4 av: Maria

Jag arbetar med populationsstudier bland den äldre befolkningen 70+ och vi har gjort hörseltester bland annat.

Påfallande, framför allt äldre män, är bullerskadade och har tappat de höga tonerna.

Det ska bli intressant att se om det blir förändringar till det bättre hos den yngre generationen med tanke på att buller är mer uppmärksammat på arbetsplatser och människor använder sig mer och mer av hörselskydd när man arbetar. Även privat så används hörselskydd bättre när man arbetar med maskiner som väsnas.

/Maria

 

Anmäl
2010-01-20 19:53 #5 av: DesK

Det finns dock en stor grupp människor i rätt spridda ådersgrupper som tyvärr inte verkar ta till sig av alla varningar. Det är de som lyssnar på musik i hörlurar och ofta mycket högt. Bumbleboo, hur hanterar ni dessa i studien?

Désirée

Anmäl
2010-01-20 19:56 #6 av: Maria

Vi hanterar inte dessa på något särskilt sätt mer än att de som har problem blir hänvisade till hörselcentralen.

Vi samlar bara in information och är egentligen inte så intresserade av den enskilde individen utan hela gruppen född ett visst årtal.

Sedan finns informationen i databaser för olika forskare som är intresserade.

/Maria

 

Anmäl
2010-01-20 19:57 #7 av: sighni

#4 Det är väl inte så många inom skola och barnomsorg som använder hörselskydd? Där ökar ju hörselskadorna mycket.

Det är positivt att besökarna på rockkonserter numera använder öronproppar i högre utsträckning än tidigare. Det är bra.

Anmäl
2010-01-20 20:02 #8 av: Maria

#7 Nä, det är klart förstås utsatta arbetsplatser men för att komma till rätta med de problemen så är väl ändå hörselskydd fel väg att gåFlört

Det handlar om att barn och ungdomar måste lära sig att dämpa sig när man är tillsammans och kanske lära dem hur viktigt det är med hörseln och hur känsliga våra öron är.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.