Forskningsnyheter

Tornugglor hjälper oss att höra bättre

2010-12-12 12:09 #0 av: Bookia

Hur klarar egentligen tornugglor att separera knappt hörbara skrap från små gnagare trots sus från träden och biltrafik i närheten?

Ljudet av en röst kan höras över stora avstånd, då det till exempel studsar på hårda ytor och skapar ekon. Det är sedan mitten på 1800-talet känt att normalhörande uppfattar det första direkta ljudet samt att normalhörande har en förmåga att ignorera de eventuella ekon som har uppstått i efterhand. När hörseln försämras är denna förmåga den första som försvinner och en hörselskadad person hör därför en ljudsörja av originalljudet och ekon vilket avsevärt försvårar taluppfattning.

Genom att studera hur tornugglor hör har forskare vid University of Oregon lyckats hitta en förklaring till hur den neurala mekanismen bakom ljudsorteringsprocessen hos normalhörande egentligen fungerar.
De har kunnat konstatera att om ljudet som når örat först, dvs originalljudet, är tillräckligt starkt kommer hörselcellerna premiera det och som följd av det aktiveras en återkopplingsmekanism hos hörselcellerna så att alla eventuella ekon inte tas emot. När hörseln försämras blir ju alla ljud försvagade och då originalljuden inte längre är tillräckligt starka blir inte heller återkopplingsmekanismen aktiverad, vilket gör att vi hör både originalljud och efterkommande ekon.

Forskarna hoppas att deras upptäckt kommer bidra till utveckling av ännu bättre hörapparater med program som drastiskt förbättrar taluppfattningen.

-----------------------------------------------------------------

Kort introduktion till artikeln (på engelska).

tornuggla.jpg

Anmäl
2010-12-15 14:08 #1 av: DesK

Detta är goda nyheter Glad Vad jag förstår är det just återkoppling och ekon som är de stora problemen för oss som använder hörapparat. Om detta kan elimineras eller i alla fall minskas så bör det leda till att vi snart kommer så nära normalhörande som möjligt med de kommande hörapparaterna.

Désirée

Anmäl
2010-12-15 17:40 #2 av: Bookia

Det kommer bli bättre, absolut. Däremot att höra som normalhörande, det vet jag inte. Även om 2 personer har identiska hörselskador, med identiska audiogram, är deras individuella bedömningar hur de hör säkert helt olika. Så inställningar som funkar för ena personen kanske inte funkar för den andra. Det som kommer krävas är oerhört avancerade hörapparater som kan fininställas i det oändliga, men den tekniska utvecklingen går ju fort så med lite tur är vi där nästa gång jag måste byta ut mina. *håller tummarna*

Att kunna höra bättre i sorl vore guld värt. Oskyldig

Anmäl
2010-12-15 19:28 #3 av: CessieB

Instämmer! När jag läser de här senaste positiva artiklarna, så blir jag förundrad över att man alltid ebart hittar information om de negativa aspekterna när man söker på hörselnedsättningar. Själv har jag alltid oroat mig för att min hörsel ska försämras, men ok, med tanke på utvecklingen så kanske det inte blir så katastrofalt trots allt. Är lite sugen på att byta favoritdjur till tornuggla. Glad

Anmäl
2010-12-25 18:17 #4 av: sighni

#2 "Att kunna höra bättre i sorl vore guld värt. Oskyldig"

 Kan bara hålla med!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.