Bemötande

Förlåt att jag tar i, men...

2009-04-27 19:06 #0 av: Ritva

... nu är jag trött på att alltför ofta bli betraktade som dum eller enfaldig, bara för att jag är hörselskadad...

Jag är en helt vanlig tjej, precis som vilken tjej som helst. Det enda som skiljer mig från en annan, är att jag, bakom mina öron bär ett par extra "öron". Det är egentligen inte mer annorlunda än att ha glasögon, men för den som är normalhörande är det tydligen det.

Jag är född hörselskadad och det upptäcktes vid fyra- årskontrollen. Ingen vet vad det beror på, det enda man vet är att hörselskadan inte går att operera bort, inte medicinera bort. Hörselskadan blir bara sämre och så har det blivit.

När jag gick i tredje klass fick jag hörapparater. Min mamma tyckte det var onödigt, för så dåligt hörde jag ju inte. Det var för att jag skulle vänja mig vid dem, men jag accepterade dem inte förrän i åttonde klass, genom att jag åkte på en språkresa med andra hörselskadade ungdomar. Nu sitter jag här, i hörselklass på Riks Gymnasiet för Hörselskadade (RGH) och skriver det är för att jag har retat upp mig på att det finns människor som har sådan lite förståelse, kunskap och fantasi för att kunna förstå vad mitt handikapp egentligen innebär.

 

Senast igår träffade jag en som trodde att hon skulle höras ändå utan "teleslingan- mikrofonen". Jovisst hördes hon, för det normalhörande som satt där, men inte för mig och mina kompisar som mer eller mindre är beroende av de tekniska hjälpmedel som finns.

Ett annat exempel, som är jättelöjligt egentligen:

Jag skulle skrivas in på sjukhuset för en operation och min mamma var med mig. Min mamma jobbar på sjukhuset, men var och är sjukskriven. Hon bad sjuksköterskorna att skriva på mina papper att jag är hörselskadad. Sedan var det dags att träffa läkaren på avdelningen. Vi kom in och satte oss ned. Läkaren började prata och fråga ut mig och jag såg bara att hon pratade. Mamma såg på mig att jag inte hörde och påpekade för läkaren att jag är hörselskadad och att hon måste prata högre. Jaha, svarar läkaren och fortsatte prata lika tyst. Mamma blev tvungen att upprepa det läkaren sa, en gång till och högre för att jag skulle höra vad hon hade frågat. Min mamma fick "tolka" åt mig, precis som om läkaren hade talat arabiska eller något liknande.

Det finns mängder av exempel. De jag har berättat är tillfällen som jag själv har varit med om. Det finns ju så många olika typer av hörselskador och det finns säkert lika många, eller fler, tillfällen som liknar de exempel jag har berättat om.

Om jag skulle skriva: HÖRSELSKADAD!

-         Vad skulle du tänka på då?? Tänk efter!

-         Tja, det är väl sådana där som inte hör något!

-         Dövöra!

-         Du menar sådana där dumma typer som inte fattar något!

Du tycker kanske att det låter hemskt, men det är vad många hörselskadade får stå ut med. Om jag berättar för någon, som frågar vad jag har bakom/i örat eller vad jag gör så svarar jag:

-        Studerar på RHG i hörselklass (jag får givetvis förklara en massa), och att jag är hörselskadad och därför... ...så får jag höra:

-        Va, men du hör ju!! Eller

-        Det hörs inte du talar ju så bra:

Jovisst jag talar bra, tack vare att min hörselskada var lätt/liten när den upptäcktes.

Nu kanske jag låter bitter, men det är vanligt och jobbigt. Du som har glasögon behöver aldrig förklara något. Men det finns också dem som frågar för att lära sig och för att öka sin förståelse. Det tycker jag är bra. Därför säger jag till alla oavsett vad du är för något: Läkare, kompis, lärare, släkt, det spelar ingen roll och oavsett vilket handikapp det handlar om:

 

LYSSNA TILL DEN SOM ÄR HANDIKAPPAD. HON VET (OFTAST) BÄST SJÄLV, VAD SOM ÄR BÄST FÖR HENNE OCH FÄLL INGA KOMMENTARER OM SAKER DU INTE VET NÅGOT OM. TA REDA PÅ OM DET DU HÖR STÄMMER ISTÄLLET.

Jag är som sagt var, en helt vanlig tjej, med hörapparater bakom öronen. Jag är hörselskadad...

 

...ÄN SEN DÅ??!!??

 

Den här uppsatsen skrev jag 1992, men den är lika aktuell idag! Känner ni igen er?

©Popcornett

Anmäl
2009-04-27 23:06 #1 av: Leffe

Otroligt bra skrivet

Anmäl
2009-04-28 08:09 #2 av: Ritva

#1 Tack, det var ju ett tag sen jag skrev det...kanske jag kommer på något mer senare...Glad

Popcornett

Anmäl
2009-04-30 02:55 #3 av: emiya

Bra rutet! Precis så är det!

Anmäl
2009-04-30 08:01 #4 av: [SvenA]

Det är verkligen bra beskrivet hur det är

Anmäl
2009-04-30 23:40 #5 av: Leanna

Mycket bra skrivet.

Ofta känner man sig som en idiot inom sjukvården på grund av att de tycks ha svårt att fatta vad det innebär att vara hörselskadad, fast de om några borde ju begripa tycker man.

I vissa gynnsamma situationer hör jag vad som sägs, i andra hör jag absolut ingenting och känner mig som en idiot.

Man kanske borde tatuera in ordet HÖRSELSKADAD i pannan MEN INTE SINNESSLÖ FÖR DET, TALA BARA TYDLIGT  Obestämd för de tycks ofta tro att man är lite bakom flötet för att man inte hör bra.

Det värsta med att inte höra bra inom sjukvården är att missuppfattningarna kan bli stora, för att inte säga gigantiska och helt totalfel och ställa till det för en som patient.

Anmäl
2009-05-01 08:02 #6 av: [SvenA]

Det är inte bättre att vara gravt synskadad i vården även då blir man betraktad som mindre vetande

Det värsta är när man konner in i ett rum och det är bara en som talar om att personen finns och man märker helt plötsligt att det finns fler i rummet som inta har talat om att de finns där från början

Anmäl
2009-05-02 00:19 #7 av: Ritva

# 6 usch det måste kännas jätteläskigt ju. Att tro att det bara är en person i rummet och så visar det sig vara fler. Rynkar på näsan

Anmäl
2009-05-02 00:21 #8 av: Ritva

Tack alla för kommentarerna om att jag skrivit bra! *ler förläget*!! trots att det var länge sen...

Kram Popcornett 

(SvenA nu har jag infogat en bild med blommor som tack! Dvs. reklamrad nedan) 

Anmäl
2009-05-02 08:50 #9 av: [SvenA]

#7 Jag kan lova att man blir arg

#8 Tack för att du talar om vad det är det underlättar

Anmäl
2009-05-11 23:10 #10 av: Veduran

Jo det har man mött många gånger... bara för att jag "hört hälften" så får jag snea ögonkast... fast dom vet att jag har tinnitus och alltså har både hörselnedsättning och fortfarande är ljudkänslig (fast det har blivit bättre). Vill ju inte gnälla hela tiden... som det känns ibland. Vill inte säga VA? 50 gånger under dagen utan väljer att strunta i det hela, se ut som det regnar. Iof kanske man verkar vara dum bara därför, men när man hela tiden måste försvara/förklara  att man varken hör eller orkar som en o-tinnitusperson  så ... usch vad less man kan bli :/

Anmäl
2009-08-04 20:04 #11 av: sighni

Ja det är ju märkligt att det ska vara så svårt för folk att fatta att man hör sämre och gör dom det känner man sig bara besvärlig för att man inte hör eller behöver hjälpmedel för att kunna höra. Slinga t.ex. Det måste man säga till om särskilt helst ska man vara tekniker själv för ingen vet hur den fungerar. Inte heller är det säkert att föreläsaren vill ha någon "anordning" på sig så att jag kan höra. Det är dåligt att personal i sjukvården inte kan mer om hörselskador. När man är där har man jämt upp med att vara sjuk (det är ju därför man är där). Då orkar man kanske inte påpeka hur man ska bli bemött för att kunna höra och svara på deras frågor.

Anmäl
2009-08-04 20:09 #12 av: Ritva

#11 Javisst är det märkligt och även detta med sjukvården. Jag kan bara hålla med dig!Glad

Anmäl
2009-08-16 06:35 #13 av: Dressan

Jag är inte hörselskadad men tycker det va bra skrivet :)

man ska inte trycka ner och beandla folk som skit bara för det .. alla är lika mycket värda :)

Mvh Caroline

Medarbetare på Svåra Tider

Anmäl
2009-08-16 10:31 #14 av: Ritva

#13 Tack för att du tycker det var bra skrivet. Jag håller med dig att man inte ska behandla folk hur som helst. Men tyvärr är det så att vi som har funktionshinder ofta blir utsatta för sånt här mycket på grund av okunskap och oförståelse för funktionshindret.

Kul att du tittade in på hörselskadade ifokus!Skrattande

Anmäl
2009-08-16 11:28 #15 av: Dressan

Man ska inte behandla folk illa.. så gör man bara inte :)

Vill lära mig lite mer om hörselskadade.. så jag tittade in lite här :)

Mvh Caroline

Medarbetare på Svåra Tider

Anmäl
2009-08-16 11:29 #16 av: Ritva

#15 Kul! Något du saknar som du skulle vilja veta mer om?

Anmäl
2009-08-16 11:33 #17 av: Dressan

Vill veta lite hur det är att vara hörselskadad..hur man klarar sig genom vardagen.. tex i skolan eller på jobbet

Känner ganska många som är hörselskadade.. så tycker det känns bra att veta lite :)

 

Mvh Caroline

Medarbetare på Svåra Tider

Anmäl
2009-08-16 11:41 #18 av: Ritva

#17 Ja det är intressant. Men samtidigt så är vi ju alla olika individer som har lika många olika erfarenheter av vår hörselskada och upplevelser. Men du får kika runt här och se vad du hittar. Något du funderar på så fråga. Man kan inte få något svar alls om man inte frågar.Tungan ute

Anmäl
2009-08-16 11:43 #19 av: Dressan

hihi :) jo.. det har du rätt i :)

Det ska jag göra :) och tack för hjälpen :)

Mvh Caroline

Medarbetare på Svåra Tider

Anmäl
2009-08-16 11:43 #20 av: Ritva

#19 Det var så lite så! Glad

Anmäl
2010-05-04 00:47 #21 av: giffan

Jätte bra skrivet. Men lite sorgligt om det stämmer.

Man kan ju tycka att man ska bli bra behandlad på ett sjukhus.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-19 11:14 #22 av: Gnidde

Den uppsatsen är lika aktuell i dag som då. Flört  ej  Förvånad

Anmäl
2010-09-28 15:14 #23 av: Ceciliaolucifer

Wow, superbra skrivet Ritva!
Jag har varit ute på Diagnostik, Habilitering & Rehabilitering på auskultation och jag har träffat på många förtvivlade hörselskadade som känner sig idiotförklarade och ifrågasatta hela tiden.

Men det ska vi ändra på! :)
Mvh/En Audionomstuderande

Anmäl
2010-09-29 09:50 #24 av: Ritva

#23 Tack Cecilia! Det låter bra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.