Annons:
Etiketterforskningsnyheterartikel
Läst 7120 ggr
Bookia
2010-12-12 12:16

Yuppisarna förstör vår uppmärksamhet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vår tids största gissel, det ständigt närvarande mobilpladdret, har nu äntligen fått en vetenskaplig förklaring till varför det upplevs så störande av omgivningen.

Visst är det olidligt störande att tvingas tjuvlyssna på folks privata samtal var man än befinner sig numera? Att behöva genomlida allt från fjortisarnas nonsenspladder till affärsmännens stressa(n)de högljudda förhandlingar samtidigt som man försöker samla ihop sina egna tankar för att göra sitt eget arbete eller bara försöker slappna av en stund. 
Lauren Emberson vid Cornell University, doktorand inom psykologi, noterade själv hur ineffektivt hon arbetade under de timmarna hon pendlade till och från jobbet och behövde lyssna på sina medresenärers mobilsamtal så hon bestämde sig för att undersöka varför. Hur kommer det sig egentligen att det är så svårt att fokusera sina egna tankar när man hör alla avhuggna samtal runtomkring sig?
Till att börja med spelade hon in tre olika band, ett med vardagligt samtal mellan två vänner, en inspelning där bara en av parterna i samtalet kunde höras och det tredje inspelningen var av en av vännerna som ensam återberättade vad det ursprungliga samtalet hade handlat om.
Dessa band spelade Emberson upp för grupper av frivilliga, samtidigt som dessa försökte utföra diverse övningar på en dator, som att tex följa en rörlig prick på skärmen med muspekaren.
Resultatet var inte särskilt förvånande, gruppen som fick höra den andra inspelningen med bara ena parten i ett samtal, uppvisade sämst koncentration och tillika sämst resultat på datorarbetet. De övriga två grupperna uppvisade märkbart bättre och snarlika resultat.
Emersons förklaring till detta är att vår hjärna är programmerad för att scanna av mönster och identifiera förutsägbara samband i miljön omkring oss. Ett vanligt samtal mellan två eller fler människor flyter på, frågor ställs, svar ges tillbaka, det kommer hela tiden nya repliker från alla sidor. Detta är ett förutsägbart scenario som är mycket enklare för vår hjärna att sortera bort som en del av sorlet. Ett avhugget samtal där man bara hör den ena partens repliker är tvärtemot väldigt oförutsägbart, vilket tvingar vår hjärna att lyssna på samtalet eftersom den strävar efter förutsägbarhet och försöker fylla i luckorna, dvs hur den andra parten som vi inte hör, svarar.
Därför är andra människors telefonsamtal så otroligt störande, vår hjärna tvingar oss att lyssna eftersom den vill skapa ordning i tillvaron genom att "uppfinna" korrekta motrepliker. Det är därför vi ofta kommer på oss själva att fundera över vad tusan den och den individen ens pratar om, trots att vi vill inget annat än att fullständigt ignorera mobiltjattret.
Detta får mig att fundera över det rimliga att införa dessa moderna men fullkomligt vidriga "öppna landskap" arbetplatser, med flera bord eller bås i ett större rum. Arbetsplatser där man tvingas lyssna på sina kollegors telefonprat och diverse andra störande ljud som tenderar att skapas när flera individer befinner i ett rum, samtidigt som man försöker göra sitt eget jobb. Lönar det sig verkligen att spara pengar på att bygga bort individuella kontor och införa kontorslandskap, om besparingen äts upp av märkbart sämre produktionstakt då medarbetarna inte kan koncentrera sig fullt ut och tröttas ut mer då det är aldrig tyst omkring de. Detta är dock en fråga för ett helt annat inlägg.

------------------------------------------------------------------------------------

Kort introduktion till artikeln. (på engelska)

Sammanfattning av artikeln i Scientific American. (på engelska)

Annons:
Upp till toppen
Annons: