Annons:
Etiketteröratsfunktionerartikel
Läst 28655 ggr
Ritva
9/20/09, 6:52 PM

Örats funktion och ljud

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Alla människor har öron och de flesta hör något med dem. Men hur fungerar det egentligen? Jag tänker här ganska enkelt berätta om detta.

Örat:

Örat består av ytterörat, mellanörat och innerörat.

  • Ytterörat: består av öronmusslan och hörselgången som är ca 2½- 3 cm lång och svagt s- formad. Ytterörat ör trattformat och för att det förstärker ljud, gör det lättare att lokalisera och avgöra vart ljudet kommer ifrån. I hörselgången finns det hudkörtlar som avger öronvax: ett trögflytande gulbrunaktigt massa som har bakteriedödande egenskaper. Hörselgången avslutas med trumhinnan som har en diameter på ca 10 mm. Trumhinnan är trattformad med spetsen in mot mellanörat. Trumhinnan har ett skyddat läge som håller dess temperatur och fuktighet konstant vilket är viktigt för att behålla sig elastiskt.

  • Mellanörat: är en luftfylld hålighet ca 1 cm³ stort. Här finns kroppens minsta ben; hammaren, städet och stigbygeln som tillsammans väger 60 gram och de är riskornsstora. De är sammanlänkade med varandra från trumhinnan till ovala fönstret som är porten till innerörat. Från trumhålans nedre del finns en luftningskanal som mynnar ut i nässvalget - örontrumpeten. Den är normalt stängd men öppnas när man tuggar, sväljer och gäspar. Den utjämnar trycket mellan mellanörat och svalget.

  • Innerörat: består av vätskefyllda hålrum som bildar en sammanhängande labyrint, en spiralformad del av den är cochelan (snäcka) och den är ungefär lika stor som en ärta och här finns våra hörselceller (hårceller).  I snäckan finns även 3 hinnbåggångar och 2 hinnsäckar där sinnescellerna för balans och orientering finns. Nervtrådarna från innerörats sinnesceller, ca 15- 20 000 från varje öra går samman och bildar hörsel- och balansnerven som kopplas till hjärnan.

örats anatomi

Ljud:

Ljudstyrka mäts i decibel (dB) och är logaritmisk dvs. ljudnivån ökar hastigare än mättalen visar. (100 dB är 10 000 miljoner (10 000 000 000) gånger högre än 0 dB). Hörtröskeln respektive smärtgräns är de lägre respektive högre gräns för vad man kan höra respektive står ut med. För personer med hörselskador är dessa mycket mer individuella än för normalhörande.

Tonhöjden mäts i Hertz (Hz) där Hz motsvarar en svängning/sekund. Få svängningar ger ett mörkt lågfrekvent basljud och många svängningar ger ett ljust högfrekvent diskantljud.

Buller är det som man anser är icke önskvärt ljud och kan därmed variera från person till person. Men det finns även buller som är hörselvådligt och man bör akta sig för då det kan ge bullerskador.

Ljudets väg genom örat:

Ytterörat fångar upp ljudvågorna och vidare genom hörselgången fram till trumhinnan som börjar vibrera. Trumhinnans vibrationer når innerörat via hammaren, städet och stigbygeln, som har till uppgift att förstärka och förmedla rörelserna till innerörat. Vid varje svängning trycks stigbygeln mot ovala fönstrets hinna och sätter snäckans vätska i rörelse. Det ovala fönstret är mindre än trumhinnan, vilket innebär att det blir en förstärkning av ljudet. Inne i snäckan finns en smal och två breda vätskefyllda kanaler. I den smala kanalen sitter hörselsinnet - Cortiska organet. När vätskan i Cortiska organet sätts i rörelse böljar sinnescellerna som ett sädesfält. Längst ut på sinnescellen finns ett känselspröt som känner av rörelsen som omvandlas till elektriska impulser, som skickas via hörselnerven till hjärnan. I varje öra finns ca 15 000 -20 000 sinnesceller, av dessa sammanstrålar cirka 30 000 nervtrådar i hörsel- och balansnerven som leder signalen vidare till hjärnan. I hjärnans hörsel och balanscentrum läses signalen av och tolkas till ljud.
Sinnescellerna inställda på olika frekvenser för att vi ska kunna skilja på olika ljud. Om alla sinnesceller samtidigt skickade signaler till hjärnan skulle det bli kaos, men nu är det så ordnat att membranet där sinnescellen är belägen bara vibrerar där ljudvågen är som starkast.

De högsta frekvenserna, diskanttonerna, registreras närmast ovala fönstret, medan de lägsta, basljuden, registreras högst upp mot snäckans topp.

Källa och bilder från Hörselboken

Av Ritva Tamminen

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

Annons:
sighni
9/21/09, 7:53 PM
#1

Hörselboken kan rekommenderas!

DesK
9/29/09, 5:01 PM
#2

Tack, mycket intressant läsning  Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: