Annons:
Etiketterallmännt-övrigtartikel
Läst 5208 ggr
DesK
2009-12-28 21:32

Kapstaden Sydafrika

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sedan drygt 20 år bor min pappa i Kapstaden. Jag har varit där några gånger och nu senast i början av December.

Kapstaden är staden där 2 världshav möts, Indiska Oceanen och Atlanten. Detta gör att det är extremt blåsigt året om där. Staden är vacker med många annorlunda och roliga hus. Egentligen är inte något hus likadant som något annat. I byggnadsstilen ser man en tydlig Engelsk påverkan. Detta har sedan blandats med en rätt häftig färgsättning åtminstone i vissa delar av staden.
Taffelberget ser man var man än befinner sig i staden. Ofta är det insvept av moln det vill säga bordduken ligger på. Troligen är det detta som gett upphov till bergets namn.
Folket på gatan verkar vara trevliga och hjälpsamma, men tyvärr har jag aldrig sett så många säkerhetsvakter och poliser som i Kapstaden. Att vistas ute efter mörkrets inbrott är helt otänkbart. Alla hus har höga murar med taggtråd överst och diverse olika säkerhetsanordningar.
Maten i affärerna håller hög kvalitet och butikerna är rena och fräscha med mycket personal. Maten är nästan lika dyr som här hemma i Sverige. På restaurant äter man mycket gott och till ungefär halva priset jämfört med här hemma. 
En vanlig arbetarlön för till exempel trädgårdsmästare och städerska eller hushållerska ligger på under 150 kronor för en hel arbetsdag. Detta gör mig mycket betänksam angående Sydafrikas framtid. Säkert går det att handla billigare livsmedel ute på marknader och så vidare, men likafullt är jag tveksam till att denna lönepolitik ska kunna fungera framgent.
En annan sak som jag reagerat starkt på är att de nya makthavarna i landet tycks ha obegränsat med pengar. För deras del handlar det inte om en eller två exklusiva bilar, villor och annat utan mängder av allt. Utan att de på något vis tycks visa medkänsla för sina medmänniskor och eller sina anställda.
Är du mycket intresserad av bergsklättring i någorlunda varm miljö och till exempel cykling i bergsterräng jag då är Sydafrika något för dig. Förutsatt att du också uppskattar att det alltid blåser. Golf är en annan sport som verkar populär men hur denna funkar tillsammans med blåsten vet jag ej.
En sak där Kapprovinsen är mycket framträdande är vinproducering. Det finns många fina och bra vinproducenter inåt landet, vilka är väl värda ett besök för den intresserade.
Att vara hörselskadad i Kapsatden är snarare en tillgång än ett handikapp!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Ritva
2009-12-28 22:58
#1

Kul och läsa DesK. Hur menar du att det är en tillgång att vara hörselskadad? Hur fungerade det i övrigt för dej som hörselskadad där?

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

DesK
2009-12-29 00:09
#2

Jo, oväsendet från blåsten slipper man ju höra  Flört Kan säga att med fullt fungerande hörapparat så ar oljudet från vinden närmast outhärdligt. Mina döttrar sa samstämt första morgonen här hemma när vi kom hem i Januari: Å så skönt att sova i tyst miljö en hel natt! Detta beror på att husen är så otäta så att vinden tjuter genom alla fönster och dörrar och gardinerna fladdrar ständigt.
Tyvärr tror jag att hörselskadade har det väldans svårt i Sydafrika. Jag tänker att här hemma har vi ju olika miljöer där det finns symboler för hörselskadade, några sådana har jag inte sett i Kap. Vidare kan jag säga att min moderna och teknologiska utrustning verkar vara rena "grekiskan" för dem där. Detta i ett land där den första lyckade hjärttransplantationen ägde rum.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Gnidde
2009-12-31 13:55
#3

Dom nya makthavarna är väl som dom gamla, sin egen plånbok närmast. Allt annat kommer på efterkälken. Obestämd

Hälsningar Gnidde.

Fiffilura
2010-01-03 12:05
#4

Min svärfar har hus i Stellenbosh. Vi har varit där en gång… nu ska vi dit igen. I höst.. *längtar* SÅ fascinerande land - på många vis!

Ritva
2010-01-06 19:11
#5

#2 Lustigt hur det kan vara egentligen med det där. Men som sagt det handlar om pengar och makten.

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

Upp till toppen
Annons: